1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ulkomaalaistaustaiset käyvät muita harvemmin lääkärissä
Ajan­kohtai­sta

Ulkomaalaistaustaiset käyvät muita harvemmin lääkärissä

Ulkomaalaistaustaiset kävivät myös työterveysvastaanotolla selvästi vähemmän kuin muu väestö, selviää THL:n tutkimuksesta.

Ulkomaalaistaustaiset käyvät muita harvemmin lääkärissä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Ulkomaalaistaustaiset käyvät oman sairautensa takia lääkärin- tai sairaanhoitajan vastaanotolla muuta väestöä harvemmin, selviää THL:n tutkimuksesta.

Työssäkäyvät ulkomaalaistaustaiset käyvät työterveyshuollossa selvästi muuta väestöä harvemmin.

THL:n tutkimuspäällikkö Hannamaria Kuusion mukaan luottamuspula hoidon saatavuuteen voi olla yksi hoitoon hakeutumisen esteistä.

– Hoidon saatavuuteen luotetaan hieman koko väestöä vähemmän. Toki taustalla voi olla monia muitakin syitä, kuten asiakasmaksut, tietämättömyys hoitopaikoista, kokemukset epäoikeudenmukaisesta kohtelusta tai pitkät jonot erityisesti peruspalveluihin, hän kertoo tiedotteessa.

Alle puolet ulkomaalaistaustaisista terveyspalvelujen käyttäjistä ilmoitti saaneensa aina yhteyden hoitopaikkaan ja päässeensä tutkimuksiin sujuvasti.

Erityisen paljon ongelmia oli Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleilla. Heistä vain alle neljännes oli saanut vastaanottoajan aina ja kolmannes koki päässeensä tutkimuksiin riittävän nopeasti.

Eniten diabetesta ja mielenterveysongelmia

Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikan maista muuttaneilla raportoitiin myös muita useammin diabetesta, masennusta ja mielenterveysongelmia. Yleisiä tässä ryhmässä olivat myös unettomuus ja painajaisunet.

Joka viides Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta muuttanut kokee yksinäisyyttä ja jää muuhun väestöön verrattuna ilman läheisten tukea.

Lue myös

– Hoitoon hakeutumisen kynnystä tulisi madaltaa ja peruspalvelujen saatavuutta parantaa. Sairaudet ja sosiaaliset ongelmat tulisi hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin estetään asiakkaan tilan paheneminen ja säästetään palveluiden järjestämisen kustannuksia, Kuusio toteaa.

Ulkomailla syntyneiden hyvinvointitutkimus FinMonik 2018–2019 on toistaiseksi laajin kyselytutkimus, joka on kohdennettu koko Suomessa asuvalle ulkomailla syntyneelle ulkomaalaistaustaiselle aikuisväestölle.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Tartuntatautilääkärin uusi arki

Vähänpä aavistin, kuinka rajusti työpäiväni muuttuvat, kirjoittaa Minna Mantila.

Ajassa
"Keuhkot eivät ole enää entisellään"

Hanna Nohynek ja hänen miehensä sairastuivat koronavirukseen maaliskuun puolivälissä.

Ajassa
Suomessa testattu lähes 35 000 koronavirusnäytettä

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut nyt Suomessa 34 ihmistä, tiedottaa THL.

Ajassa
Lääkärikansanedustaja: Suojavarusteiden toimitusketju yskii pahasti

Kokoomuksen Mia Laiho on jättänyt kirjallisen kysymyksen suojavarusteiden saatavuudesta, ohjeistuksesta ja kotimaisesta tuotannosta.

Ajassa
THL: Osa suomalaisista saa kutsun vasta-ainetutkimukseen

Koronaviruksen leviämistä väestössä tutkitaan satunnaisotannalla vasta-ainetutkimukseen.