1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uudessakaupungissa on jo rikottu rajoja
Ajan­kohtai­sta 50-52/2018 vsk 73 s. 2995

Uudessakaupungissa on jo rikottu rajoja

Uudessakaupungissa on jo rikottu rajoja Kuva 1 / 2
   

PIA LAHTINEN: "Kahvipöydässämme puhuttavat enemmän sisäilma-asiat kuin sote. Terveyskeskus joutuu sisäilmaongelmien takia muuttamaan väistötiloihin.

Sote-uudistus ei välttämättä aiheuttaisi suuria muutoksia Uudessakaupungissa. Meillä on terveyspalveluissa yhteistoiminta-alue, jossa Uusikaupunki tuottaa isäntäkuntana palvelut Vehmaalle, Pyhärannalle, Taivassalolle ja Kustaville. Meillä on 6 terveysasemaa, mutta niiden määrä tulee todennäköisesti muuttumaan sote-uudistuksen myötä. Pääterveysaseman lisäksi jää ehkä 1–2 sivupistettä. On mahdollista, että kaikkiin neljään kuntaan jää terveysasema, mutta palvelua ei välttämättä enää ole niissä kaikkina arkipäivinä.

Uusikaupunki on entinen aluesairaalapaikkakunta. Sairaala liitettiin Turun yliopistolliseen keskussairaalan muutama vuosi sitten. Sairaala toimii nyt niin sanottuna lähisairaalana, jossa on paljon erikoissairaanhoidon polikliinisia palveluja tarjolla. Leikkaustoiminnan siirtäminen Turkuun oli osa sairaanhoitopiirin sairaalahanketta. Toisaalta se kytkeytyi päivystysasetuksen vaatimuksiin.

Uudessakaupungissa ei ole jääty toimettomina odottelemaan sote-uudistusta, vaan olemme kehittäneet toimintaa suorastaan raivoisasti. Olemme rikkoneet ennakkoluulottomasti sosiaalityön ja terveyspalveluiden välisiä rajapintoja uusien palvelumuotojen myötä, kuten kynnyksettömät yhden luukun palvelupisteet ensin lapsiperheille, ja nyt vastaava on myös aikuisille.

Lue myös

Sote-uudistuksessa huolestuttaa se, joudutaanko saavutetut hyvät käytännöt jatkossa jakamaan maakunnan liikelaitoksen sekä sotekeskuksen välillä. Tuleeko sittenkin rajapintoja, joita nyt on onnistuttu rikkomaan ja saamaan toimivaa sekä hyvää yhteistyötä. Tarkoitan ketjua sosiaalipuolen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä ja näiden keskinäistä yhteistyötä.

Meillä on vahva usko siihen, että tehty työ ei mene hukkaan, vaan on hyödynnettävissä mahdollisessa sote-uudistuksessa."

Johtava ylilääkäri Pia Lahtinen työskentelee terveyspalveluiden vastaavana lääkärinä Uudenkaupungin terveyskeskuksessa.

Kirjoittajat
Tuomas Keranen
tuomas.keranen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kannabiksen käyttö ei yleistynyt alaikäisillä

Sen sijaan yli 18-vuotiailla kannabiksen kokeilu ja käyttö lisääntyivät.

Ajassa
Suomessa määrätty e-resepti käy Kroatiassa

Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Ajassa
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut

Yhtiö tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Ajassa
Yli 2 300 hoitoa tehtiin luovutetuilla sukusoluilla

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai viime vuonna hedelmöityshoitoja Suomessa.

Tieteessä
Rusto-hiushypoplasiaa sairastavien tarkka seuranta tarpeen oireista riippumatta

Seulonta on tarpeen muun muassa keuhkomuutosten ja syöpäriskin takia, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Käärmeenpurema tappaa 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi

Käärmeen myrkky vaarantaa miljoonien ihmisten terveyden vuosittain.