Uusi huippututkimusverkosto keskittyy ravinnon terveysriskeihin
Ravinnon sisältämien kemiallisten aineiden jäämiin liittyvät mahdolliset haittavaikutukset ovat keskeinen huolenaihe Euroopassa. Alan tutkimusta tehdään paljon ja asiantuntemusta on runsaasti, mutta ongelmana on ollut yhteistyön ja sen koordinoinnin puuttuminen.
Tällainen tutkimus vaatii poikkitieteellistä osaamista perustutkimuksesta riskinarviointiin, mutta eri tutkimusalojen osaamisen yhdistäminen on toistaiseksi ollut puutteellista. Euroopan unionin tutkimusrahoituksen kuudennen puiteohjelman yhtenä tavoitteena onkin edistää eurooppalaisten tutkijoiden integraatiota ja synergiaa tällä alueella.
Tällä viikolla Euroopan komissio allekirjoitti 18 eurooppalaisen tutkimuslaitoksen ja yrityksen muodostaman huippuosaamisen verkoston kanssa viisivuotisen tutkimussopimuksen, jonka puitteissa EU tukee verkoston toimintaa yli 14 miljoonalla eurolla.
Tämän huippuosaamisen verkoston, CASCADE:n, koordinaattorina toimii Karoliininen Instituutti Ruotsista.