Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2021 vsk 76 s. 325

Uusi opas helpottaa lääkehoitosuunnitelman tekoa

Lääkärit halutaan tiiviimmin mukaan lääkehoitosuunnitelman tekoon ja ­toteutukseen.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

– Liian usein me lääkärit ajattelemme, että jos lääkitsen vain tätä virtsarakkoa, minun ei tarvitse huomioida potilaan kokonais­lääkitystä ja siihen liittyviä riskejä, Päivi Ruokoniemi sanoo.

Lääkehoitosuunnitelman tarkoitus on varmistaa lääkkeiden käytön turvallisuus prosessin kaikissa vaiheissa. Hoitohenkilökunnan käyttöön suunnitelma on levinnyt tehokkaasti. Lääkärit tuntevat suunnitelman heikommin.

– Lääkärin pitäisi tuntea paikalliset olosuhteet ja ymmärtää roolinsa prosessin osana nykyistä paremmin, sanoo kliinisen farmakologian ja lääkehoidon sekä terveydenhuollon erikoislääkäri Päivi Ruokoniemi.

Lääkehoitosuunnitelmassa olennaista on, että tunnistetaan vaaran paikat. Niitä voivat aiheuttaa esimerkiksi suuren riskin lääkkeet tai samalta näyttävät tai kuulostavat lääkkeet. Lääkärin on myös lääkkeitä määrätessään hyvä tuntea esimerkiksi yksikkönsä peruslääkevalikoima ja ennakoida sen lääkitysturvallisuusriskejä.

Lääkärin on myös tunnettava potilaan lääkityksen kokonaisuus.

– Liian usein me lääkärit ajattelemme, että jos lääkitsen vain tätä virtsarakkoa, minun ei tarvitse huomioida potilaan kokonaislääkitystä ja siihen liittyviä riskejä.

Mallipohjasta apua suunnitelman tekemiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee 12. helmikuuta uuden, päivitetyn oppaan lääkehoitosuunnitelman tekemiseen. Ruokoniemi on ollut Fimean ylilääkärinä mukana oppaan päivitystyössä.

Oppaassa on uutena ominaisuutena esimerkiksi mallipohja lääkehoitosuunnitelman tekoon.

– Pyrkimyksenä on helpottaa lääkehoitosuunnitelman tekemistä.

Suunnitelmaa tehtäessä kartoitetaan paikallinen lääkehoidon prosessi ja selvitetään esimerkiksi, millaisia vaaratilanteita siinä aiemmin on ollut. Uudessa oppaassa on pyritty ottamaan lääkärit aiempaa paremmin huomioon.

– Lääkärit pitää saada mukaan laatimaan lääkehoitosuunnitelmia ja jalkauttamaan niitä.

Lue myös

Työnantajan vastuulla on puolestaan pitää huoli, että uudet työntekijät tutustuvat tehtyyn suunnitelmaan. Työnantajan tehtävänä on myös varmistaa, että lääkärillä on riittävä lääkehoidon osaaminen.

– Perustutkinnosta saatu osaaminen ei välttämättä riitä.

Tänä vuonna uusi opas on tarkoitus levittää kentälle. Fimea tukee oppaan käyttöönottoa, mutta Ruokoniemi ei ole enää sitä tekemässä. Hän on siirtynyt viranomaistyöstä vt. ylilääkäriksi HUS:n lastenpsykiatrian yksikköön – viemään itsekin oppaan oppeja käytäntöön.

– Apua saa Fimeasta edelleen pyytää. Projektikoordinaattori Emilia Laukkanen neuvoo mielellään, jos käytännön työssä herää kysymyksiä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030