Ajan­kohtai­sta

Uusien oksikodoni-valmisteiden nimien samankaltaisuus hämää

Lyhytvaikutteiset ja pitkävaikutteiset syöpäkipulääkkeet menevät helposti sekaisin.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa havaittiin, että markkinoille on tullut oksikodonin nopeavaikutteisia läpilyönti-kipulääkkeitä ja pitkävaikutteisia valmisteita hyvin saman kuuloisilla kauppanimillä. Tällaisia ovat esimerkiksi lyhytvaikutteiset Oxycodone stada kaps ja Oxycodone Vitabalans kalvopääll tabl sekä pitkävaikutteiset Oxycodone Orion depottabl ja Oxycodone Ratiopharm depottabl. Näiden kesken on tullut sekaantumisia. Säännöllisesti menevä pitkävaikutteinen valmiste on vaihtunut lyhytvaikutteiseksi tai toisinpäin.

– Osastolla huomattiin, että herranjestas, tässä meinattiin määrätä väärinpäin. Tilanne on todella hasardi, kun nimet ovat niin samankaltaisia, kertoo syövänhoidon vastuualueen vastuualuejohtaja Maarit Bärlund Taysista.

Tilanteet osastolla on ehditty pysäyttää ennen kuin potilaille asti on mennyt väärä lääke. Kirjauksissa pitääkin Bärlundin mukaan olla nyt erityisen tarkkana ja katsoa, onko kyseessä pitkävaikutteinen depottabletti vai lyhytvaikutteinen kapseli. Myös potilasohjauksessa tulee käydä potilaan kanssa läpi, että vaikka nimet ovat samannäköiset, kyseessä ovat eri lääkkeet.

Tilanne on uusi. Aiemmin nimet olivat selkeämmin erotettavissa ja käytössä oli vähemmän valmisteita. Useilta valmistajilta on tullut markkinoille eri valmisteita, joissa on sama vaikuttava aine.

Maanlaajuinen ongelma

Asiasta tiedotetaan syöpätautien vastuualueen sisällä ja Taysissa, mutta ilmiö on laajempi. Nimet ovat samoja maanlaajuisesti, ja erikoissairaanhoidon lisäksi perusterveydenhuollossa saatetaan hoitaa syöpäpotilaan kipua.

Lue myös

– Syöpäkivunhoidossa on oleellista, että on erikseen lyhyt- ja pitkävaikutteiset lääkkeet, sanoo Bärlund.

Bärlundin mielestä voisi olla hyvä tehdä lääketietokeskuksen kanssa yhteistyötä, jotta sähköisissä tietokannoissa tulisi esiin, kumpaa lääkettä on määräämässä. Myös apteekeissa pitäisi olla valppaana, onko varmasti kyseessä oikea lääke.

– Kun lääkehoitosuunnitelmaa tehdään, puhutaan vaaralääkkeistä, joiden nimi vaikuttaa samanlaiselta ja menee helposti sekaisin. Tämä on nyt juuri sellainen tilanne.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030