Terveydenhuolto

Rivatrilin saatavuuskatkos jatkuu 

Myös korvaavat valmisteet ovat vähissä.

Sari Kosonen

JUSSI HELTTUNEN

Myyntiluvallisen Rivatril-lääkevalmisteen saatavuuskatkos jatkuu edelleen. Lääkevalmisteen myyntiluvanhaltija on ilmoittanut katkoksen jatkuvan sekä 0,5 mg:n että 2 mg:n valmisteella 27.1.2023 saakka.

Fimea on myöntänyt korvaaville klonatsepaamia sisältäville lääkevalmisteille erityis- ja poikkeuslupia, mutta myös niiden saatavuudessa on tällä hetkellä haasteita. Valmisteilla on ollut saatavuushäiriöitä myös muissa maissa. Siksi samaa lääkeainetta sisältäviä lääkevalmisteita on ollut saatavilla huomattavasti niiden kysyntää vähemmän.

Fimean lääkejakelijoilta saaman ja heidän toimittajiltaan saamansa arvion mukaan lisää korvaavia valmisteita olisi saatavilla Suomeen aikaisintaan viikolla 49.

Lue myös

Fimeaan on tullut yksittäisiä tiedusteluja erityisluvallisten lääkevalmisteiden saatavuudesta. Myyntiluvallisten lääkevalmisteiden myyntiluvanhaltijat ovat lääkelainsäädännön perusteella velvoitettuja ilmoittamaan saatavuuskatkoksista Fimealle. Erityisluvallisissa lääkevalmisteissa vastaavaa velvoitetta ei ole.

Tarkimmat tiedot paikkakuntakohtaisesta lääkkeiden saatavuudesta saa parhaiten lähiapteekista, joka voi tiedustella tulevaa saatavuutta tarvittaessa lääkkeitä jakelevilta lääketukkukaupoilta.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030