Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2018 vsk 73 s. 194 - 195

Väärennökseksi epäillyn syöpälääkkeen pakkausten sisältö vastaa alkuperäistä

Anne Seppänen

Väärennöksiksi epäiltyjen Velcade-syöpälääkepakkausten sisältö vastaa vaikuttavalta aineeltaan, pitoisuudeltaan ja epäpuhtausprofiililtaan alkuperäistä valmistetta. Sen sijaan pakkauksen nimilipussa on poikkeamia teknisissä yksityiskohdissa.

Asia varmistui Fimean laboratorion tekemissä tutkimuksissa.

Fimea asetti tammikuun puolivälissä erän Velcade-valmistetta (3,5 mg, injektiokuiva-aine, liuosta varten) myyntikieltoon lääkeväärennösepäilyn vuoksi. Lääkkeen käyttö sairaaloissa on keskeytetty.

Väärennösepäily ja käytön keskeyttäminen koskevat yhtä rinnakkaisjaeltua lääke-erää (eränumero GJZT700, rinnakkaisjakelija Orifarm Oy) ja sen joulukuussa Suomeen tuotuja pakkauksia. Kaikki muut Velcade-lääkkeen erät ovat normaalisti käytössä.

Lue myös

Väärennöksiksi epäiltyjen pakkausten hankintaketjua selvitetään edelleen yhteistyössä muiden maiden viranomaisten kanssa. Valmisteeseen liittyviä lääkeväärennöstapauksia on viime syksyn aikana selvitetty Euroopassa.

Tämä on Fimean mukaan toinen kerta, kun lääkeväärennökseksi epäilty tuote on päässyt lailliseen lääkejakeluketjuun Suomessa. Edellinen tapaus oli neljä vuotta sitten, ja silloinkin oli kyse sairaalakäytössä olevasta tuotteesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030