Terveydenhuolto

Ema varoittaa väärennetyistä Ozempic-valmisteista

EU:ssa ja Isossa-Britanniassa on havaittu väärennöksiä, jotka ovat lähtöisin itävaltalaisesta ja saksalaisesta lääketukkukaupasta.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Euroopan lääkevirasto Ema kehottaa lääkkeen käyttäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia ilmoittamaan kansallisille lääkeviranomaisille Ozempic 1 mg -valmisteen lääkeväärennösepäilyistä.

Väärennöksissä on saksankieliset pakkausmerkinnät, ja esitäytetty kynä poikkeaa ulkonäöltään alkuperäisestä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan väärennettyjä pakkauksia ei ole toimitettu potilaille apteekeista Euroopan unionin alueella.

Suomessa ei ole laillisesti myynnissä saksankielisillä pakkausmerkinnöillä olevia Ozempic-valmisteita.

Myöskään Suomen markkinoille laillisesti uudelleenpakattuja, muista EU-maista hankittuja rinnakkaisjakeluvalmisteita ei ole ollut pitkään aikaan saatavilla.

Saatavuushäiriöitä on esiintynyt

Fimea muistuttaa, että lääkevalmisteita ei pidä hankkia laittomilta verkkosivuilta tai muista epäluotettavista markkinapaikoista. Laillisessa lääkkeiden valmistus- ja jakeluketjussa lääkkeiden turvallisuus ja aitous varmistetaan monin tavoin.

Lue myös

Esimerkiksi kaikista reseptilääkepakkauksista löytyvien turvaominaisuuksien avulla pakkauksen aitous ja avaamattomuus tarkistetaan useita kertoja ennen sen päätymistä lääkkeen käyttäjälle. Euroopan unionin alueella ja Isossa-Britanniassa havaitut lääkeväärennökset havaittiin juuri näiden turvaominaisuuksien tarkastuksen yhteydessä.

Ozempic kuuluu uuden sukupolven diabeteslääkkeisiin, joiden maailmanlaajuisesti kasvanut kysyntä on aiheuttanut saatavuushäiriöitä.

Laittomilla lääkemarkkinoilla tilanne näyttäytyy väärennösten tarjonnan ja huijausten lisääntymisenä. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030