Vähänkajoavat leikkaukset tehoavat virtsankarkailuun
Väitöstutkimuksessa selvitettiin kahden vähänkajoavan leikkaustavan tehokkuutta virtsankarkailun hoidossa.
Väitöstutkimuksessa selvitettiin kahden vähänkajoavan leikkaustavan tehokkuutta virtsankarkailun hoidossa.
Pysyvään paranemiseen naisen ponnistusvirtsankarkailussa päästään usein vasta leikkauksella. Vähänkajoavissa virtsankarkailuleikkauksissa pyritään tukemaan virtsaputken keskiosaa.
Satunnaistetussa monikeskustutkimuksessa verrattiin keskenään kahta keskivirtsaputkea tukevaa nauhaleikkausta: häpyluun takaa kulkevaa reittiä (TVT) ja obturator-aukkojen kautta kulkevaa reittiä (TVT-O).
Paranemisprosentit olivat TVT-ryhmässä vuoden seurannan jälkeen 95,5 % ja kolmen vuoden jälkeen 93,1 %. TVT-O-ryhmässä parantuneitten osuus oli vuoden seurannan jälkeen 94,6 % ja kolmen vuoden jälkeen 89,5 %.
Myös perinteisellä Burchin mukaisella rakonkaulan kohotusleikkauksella yli 90 % potilaista paranee. Vähänkajoavissa leikkauksissa haitat ovat kuitenkin pienemmät.
Tutkimuksessa havaittiin dynaamisella magneettikuvauksella merkittävä ero terveiden naisten ja virtsankarkailupotilaiden keskivirtsaputken liikkeessä. Tämä löydös tukee ajatusta, että virtsaputken keskikohdan tukeminen on erityisen tärkeää virtsanpidätyskyvyn kannalta.
LL Kirsi Rinteen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 13.11.2010