Ajan­kohtai­sta

"Vakuutuslääkärien kohtelu kohtuutonta"

Vakuutuslääkärin tehtävä on varmistaa potilaiden tasapuolinen kohtelu, toteaa Janne Leinonen.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Suomen Vakuutuslääkärien puheenjohtaja Janne Leinonen pitää viimeaikaista keskustelua vakuutuslääkäreistä kohtuuttomana ja jopa törkeänä.

Leinonen puhui Finanssialan kansanedustajille järjestämässä tilaisuudessa. Taustalla on lakialoite vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamisesta.

Leinonen muistutti, että vakuutuslääkärit ovat pitkään harjautuneita ammattilaisia, joita sitoo lääkärin etiikka.

– Emme ole valelääkäreitä emmekä puoskareita, kuten jostain kommenteista saattaisi ymmärtää, Leinonen sanoi.

Vakuutuslääkäreitä on Suomessa 300–400.

Leinonen muistutti hoitavan lääkärin ja vakuutuslääkärin erosta. Vakuutuslääkäri soveltaa vakuutuslakeja ja arvioi oikeuksia korvauksiin. Hänen tehtävänsä on varmistaa potilaiden tasapuolinen kohtelu. Hän tekee päätöksen tapaamatta potilasta lukuisien lausuntojen pohjalta ja arvioi ovatko lausunnot riittäviä ja asiallisia.

– On irvokasta saada epäilyjä tasapuolisuudesta, kun juuri sitä varten olemme olemassa. Jos meitä ei olisi, korvauspäätöksiin syntyisi nykyistä enemmän epätasa-arvoisuutta, koska niitä ei katsottaisi yhtenäisin silmin, Leinonen sanoi.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki muistutti, että hoitava lääkäri haastattelee, tutkii, toteaa ja dokumentoi potilaansa sairaudet sekä rajoitukset. Vakuutuslajien tunteminen ja juridiikka eivät hänelle kuulu.

Lue myös

– Hoitavan lääkärin pitää siksi muistaa, ettei hän saa antaa lupauksia eläke- tai korvauspäätöksistä. Näin voitaisiin välttää ehkä monia pettymyksiä ja riitoja, Myllymäki sanoi.

Lakialoitteen vaatimus siitä, että myös vakuutuslääkäri kirjoittaisi lausunnon kunnian ja omantunnon kautta, ei saanut tilaisuudessa suurta kannatusta. Vakuutuslääkärin todettiin toimivan jo virkavastuulla.

Paljon keskusteltiin myös vakuutuslääkärin nimikkeestä. Nimen arvioitiin johtavan harhaan, koska vakuutuslääkäri ei tapaa päätöksensä kohdetta. Kannatusta saivat nimet asiantuntijalääkäri ja lääketieteellinen asiantuntija.

kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030