Valinnanvapauslaki kirvoitti runsaan kommentoinnin
Eri tahot näkevät hieman erilaisia plussia ja miinuksia.
Hallitus julkisti eilen lakiesityksensä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja organisaatiot kertoivat vilkkaasti näkemyksiään esityksestä.
THL: Koko maa huomioon
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että valinnanvapauden laajentamisen suunta on oikea, mutta toimeenpano hyvin haasteellinen. On huolehdittava siitä, että valinnanmahdollisuudet todella paranevat koko maassa eikä muutos aiheuta katkoksia palvelujen saamisessa.
– Valinnanvapausuudistuksen toimeenpanoa tulisi väljentää ja vaiheistaa selkeällä aikataululla, sillä nyt valinnanvapaus laajenee eritahtisesti eri puolilla maata, sanoo pääjohtaja Juhani Eskola.
Lääkäripalveluyritykset: Hyvät tavoitteet, toteutus vajaa
Lääkäripalveluyritysten mukaan tuottajien välisen kilpailun lisääminen on yksi keskeisistä keinoista tehokkuuden, tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Yhdistys katsoo, että valinnanvapauslaissa on hyvät tavoitteet, mutta toteutus jää vajaaksi.
– Laajan palveluvalikoiman edellytys johtaa tuotannon keskittymiseen, vähentää tuottajien välistä kilpailua sekä vaarantaa lähipalveluiden saatavuuden − myös kaupunkien lähiöissä. Tämä ei mahdollista sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Päättäjien tulisi vielä kerran pohtia tarkasti perustettavien sote-keskusten palveluvalikoimaa ja niille asetettavia vaatimuksia, toiminnanjohtaja Ismo Partanen esittää.
Kuntaliitto: Kustannusten hillintä vaarantuu
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina perää maakuntien verotusoikeuden toteuttamisvaihtoehtojen ja vaikutusten selvittämistä. Hän arvioi, että valtion tiukka ohjaus voi aiheuttaa jännitteitä maakunnan ja valtion sekä kuntien ja maakuntien yhteistyössä.
– Maakunnan omien varojen puuttumisen vuoksi kannustimet toiminnan tehostamiseen ovat jäämässä vähäisiksi. Se vaarantaa uudistukselle asetettuja kustannusten hillinnän tavoitteita eikä palvele julkisen talouden kokonaisuuden etua.
Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio puolestaan painottaa, että kuntaomisteisten yhtiöiden pitäisi saada jatkaa sote-palvelujen tuottajina 1.1.2019 jälkeen.
Suomen Yrittäjät: Laki on kohtuullinen
Suomen Yrittäjien mukaan valinnanvapauteen perustuva monituottajamalli on edellytys tehokkaasti toimiville sote-palveluille. Parhaimmillaan yrittäjyys voi kasvaa keskeiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon voimavaraksi.
– Uudistus on välttämätön, jotta hallituksen asettamat tehokkuus- ja tuottavuustavoitteet voidaan saavuttaa. Nyt esitetty kokonaisuus on kohtuullinen, mutta sitä on pakko eduskunnassa korjata, jotta pk-yritykset pysyvät mukana, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.
Hyvinvointialan liitto: Vielä laajempaa valinnanvapautta
Hyvinvointialan liitto korostaa maakuntien vastuuta valinnanvapauden onnistumisesta. Liitto haluaa avata erikoissairaanhoidon palvelut laajemmin kilpailulle ja valinnalle, koska siellä muodostuu valtaosa terveydenhuollon kustannuksista.
– Henkilökohtaisen budjetin käyttöönoton velvoite on hyvä asia. Toisaalta taas maakunta velvoitetaan ottamaan asiakasseteli käyttöön vain viidessätoista prosentissa muita erikoistason palveluja. Erikoistasolla siis valinnanvapauden ja kilpailun vipuvoimaa ei paljon synny, ellei maakunta itse niin päätä, toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas sanoo.
SOSTE: Liian tiukka aikataulu
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys katsoo, että valinnanvapauden toteutuksen aikataulu on edelleen liian tiukka.
– Maakunnan liikelaitoksen ja palveluntuottajien välinen vuoropuhelu on ehdottomasti varmistettava, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa kokonaisvaltaisen hoidon ja palvelun, eikä väliinputoamisia tule, sanoo varapääsihteeri Anne Knaapi.
Miten Lääkäriliitto kommentoi? Lue liiton blogista
Kuva: Sami Perttilä