1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Valinta lääketieteelliseen muuttuu
Ajan­kohtai­sta

Valinta lääketieteelliseen muuttuu

Opiskelijoista 75 prosenttia valitaan nyt todistusten perusteella.

Valinta lääketieteelliseen muuttuu Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Koronapandemian vuoksi lääketieteellisten alojen valintaperusteisiin on jouduttu tekemään muutoksia. Aloituspaikoista 75 prosenttia täytetään todistusvalinnalla.

Todistusvalinnan aloituspaikoista varataan 65 prosenttia ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Kaksivaiheinen koe

Loput 25 prosenttia valitaan valintakokeella, jonka ensimmäinen vaihe toteutetaan sähköisenä etäkokeena 19. toukokuuta.

Valintakokeeseen voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat, jotka eivät ole todistusvalinnassa tulleet hyväksytyiksi ylimpään hakutoiveeseensa.

Toiseen vaiheeseen valitaan kaksi kertaa valintakoevalinnan aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita ensimmäisen vaiheen valintakokeessa saavutetun pistemäärän perusteella.

Valvottu koe järjestetään kesäkuussa myöhemmin ilmoitettavaan aikaan.

"Paljon haasteita"

Medisiinariliitto on seurannut tiiviisti koko kevään valintakokeeseen liittyvää keskustelua. Medisiinariliiton hallituksen jäsen on edustamassa lääketieteellisten alojen valintatoimikunnassa, ja hänet valittiin mukaan myös tänä keväänä perustettuun pandemiatyöryhmään.

Medisiinariliiton puheenjohtaja Riku Metsälä sanoo, että valintakokeen uudistukseen liittyi paljon haasteita, sillä hakijat olivat tiedossa ennen koejärjestelyn muutosten tekemistä.

– Ryhmä noudatti tiukkaa vaitiolovelvollisuutta, ja tietoa valintakokeen järjestelyistä ei tullut ennen eilistä julkistusta. Kaikkien taustaorganisaatioiden pohdinnat tuotiin ryhmälle omien jäsenten kautta, hän kertoo.

Huolena nopeasti tehtävät valintakoejärjestelyt

Medisiinariliiton suurin huoli valintakokeesta ovat nopealla aikataululla tehtävät koejärjestelyt.

– Niiden vaikutukset hakijoiden reiluun valintaan noudattaen mahdollisimman hyvin alkuperäistä hakukriteeristöä oli meidän tärkein näkemyksemme asiasta, huomauttaa Metsälä.

Medisiinariliiton mukaan pääsykokeen järjestelyt ja valvonta ovat erittäin haastavia pandemian aikana. Lääketieteen alojen tulee näyttää esimerkkiä koejärjestelyjen turvallisuudessa. Näiden syiden vuoksi oli alusta asti selvää, ettei koetta voida järjestää perinteisellä tavalla.

Lue myös

– Valintatoimikunnalle annettu tehtävä oli erittäin haastava, ja poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tiedekunnat ovat varautuneet syksyllä pitkään valituskierrokseen.

Opiksi tulevaisuuteen

Viime keväänä otettiin käyttöön yhteisvalinta. Valintaprosessia oli tarkoitus muuttaa myös tänä keväänä ottamalla mukaan todistusvalinta, mutta nyt muutos oli huomattavasti suunniteltua suurempi.

– Tulkintoja opiskelijavalintaan tehdyistä muutoksista on siis vaikeampi tehdä, kun näin moni valintaprosessin osa-alue muuttui kerralla. Jatkossa tuleekin kriittisesti tarkastella todistusvalinnalla hyväksyttävien opiskelijoiden osuutta.

Metsälän mielestä tänä keväänä tehty työ ei varmaan mene hukkaan. Tästä voidaan ottaa käyttöön hyviäkin asioita tulevaisuuden koejärjestelyihin.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.