1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Valvira ja aluehallintovirastot määrittelivät sote-valvonnan painopisteet
Ajan­kohtai­sta

Valvira ja aluehallintovirastot määrittelivät sote-valvonnan painopisteet

Valvontaviranomaisten työ painottuu tänä vuonna vanhuspalveluihin, hoitoon pääsyyn perusterveydenhuollossa, lastensuojelun sijaishuoltoon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Valvira ja aluehallintovirastot määrittelivät sote-valvonnan painopisteet Kuva 1 / 1 Kuva: Fotolia

Valvontaohjelma on yksi työkalu, jonka avulla viranomaiset yhdenmukaistavat menettelytapa- ja ratkaisukäytäntöjään. Valvira ja aluehallintovirastot ovat määritelleet sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman painopisteet vuodelle 2021.

Valvontaviranomaisten työ painottuu tänä vuonna vanhuspalveluihin, perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn, lastensuojelun sijaishuoltoon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Vanhuspalveluissa keskitytään erityisesti kotiin annettavien palvelujen järjestämisen, kotihoidon palvelujen sisällön ja rekisteröinnin sekä vanhuspalvelujen terveydenhuollon valvontaan. Uutena valvontakohteena tänä vuonna on ikääntyneiden uuden ruokasuosituksen käyttöönotto.

Omavalvonnan edistäminen tavoitteena

Lastensuojelun sijaishuollossa valvotaan erityisesti, että lapset pääsevät psykiatrisiin palveluihin ja että lasten oikeudet ja itsemääräämisoikeus toteutuvat. Valvontakohteena on myös rajoitustoimenpiteiden käytön asianmukaisuus.

Sekä vanhuspalveluissa että lastensuojelun sijaishuollon valvonnassa painotetaan kuntien ja kuntayhtymien järjestämisvastuun ja siihen sisältyvän omavalvontavelvoitteen toteutumista.

Lue myös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä valvotaan erityisesti ehkäisevää päihdetyötä, opiskeluterveydenhuollon tilastointia sekä lakimääräisiä terveystarkastuksia lastenneuvoloissa, kouluterveydenhuollossa ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Valvontaviranomaisten tavoitteena on ennen kaikkea edistää ja varmistaa palveluja järjestävien ja tuottavien omavalvontaa. Omavalvonnan tarkoituksena on tunnistaa toiminnan asiakas- ja potilasturvallisuusriskit, ennaltaehkäistä ongelmia ja korjata mahdolliset ongelmat nopeasti. Omavalvonta on koko valvontaohjelmakauden kantava teema.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Pääkirjoitus
Lääkärin etiikka -kirja uudistui

Kirja julkistetaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille suunnatussa webinaarissa, sanovat Kati Myllymäki ja Mervi Kattelus.

Tieteessä
Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähensivät koronakuolleisuutta

Tosilitsumabi ja sarilumabi vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta.

Näkökulma
Kaksosraskauden osakeskeytys synnyttää eettisiä pulmia

Jos kaksossikiöt ovat terveitä ja lapsia halutaan vain yksi, onko toisen abortointi oikein?

Kolumni
Olisiko teillä hetki aikaa puhua rakkaudesta?

Aivomme nauttivat yllätyksellisyydestä, kirjoittaa Anu Wartiovaara.

Ajassa
THL:n koronaseurannan avointa dataa ladattu yli 16 miljoonaa kertaa

Avoin data mahdollistaa uudet tietoon pohjautuvat ideat ja sovellukset.

Tiedepääkirjoitus
Laboratoriotutkimusten käyttö vaatii harkintaa

Tutkimuksia punnitaan niiden tuottaman lisäarvon perusteella, kirjoittavat Helena Liira ja Maija Lappalainen.