Ajan­kohtai­sta

Vanha ruoka on vaarallista vanhoille

Listeriainfektioiden määrä yli 60-vuotiailla on kaksinkertaistunut Isossa-Britanniassa yhdeksän viime vuoden aikana. Elintarvikevirasto (FSA) arvelee, että syynä on sodanjälkeisen niukkuuden ajan kokeneiden säästäväisyys: vanhukset syövät vanhentuneita elintarvikkeita, koska eivät raaski heittää niitä pois.

Listeriainfektioiden määrä yli 60-vuotiailla on kaksinkertaistunut Isossa-Britanniassa yhdeksän viime vuoden aikana. Elintarvikevirasto (FSA) arvelee, että syynä on sodanjälkeisen niukkuuden ajan kokeneiden säästäväisyys: vanhukset syövät vanhentuneita elintarvikkeita, koska eivät raaski heittää niitä pois.

Listeriainfektion aiheuttaa elintarvikkeiden välityksellä tarttuva Listeria monocytogenes -bakteeri. Listeriainfektio on vaarallinen vanhuksille, pienille lapsille, raskaana oleville naisille ja aikuisille, joilla on heikko immuunipuolustus. He myös saavat listeriainfektion helpommin kuin terveet aikuiset. Terveille aikuisille listeriabakteeritartunta ei välttämättä aiheuta oireita lainkaan.

Vuonna 2008 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan ihminen suhtautuu elintarvikkeiden viimeisiin käyttöpäiviin sitä suurpiirteisemmin, mitä vanhempi hän on. Ruuan tuoreuteen ja elintarvikkeiden oikeaoppiseen säilyttämiseen kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota. Neljännes listerioosiin sairastuneista kuolee.

Suomessa ei ole havaittu listeriainfektioiden määrän kasvaneen viime vuosina. Vuosittain listeriainfektioita diagnosoidaan 30–50. Suurin osa tartunnoista on vanhoilla ihmisillä.

Listeriabakteeri voi tarttua elintarvikkeisiin valmistusvaiheessa tai lisääntyä kotijääkaapissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suolistoinfektioyksikön johtaja Anja Siitonen kertoo, että listerian alkuperää on vaikea selvittää.

– Tartunnasta oireiden alkuun voi kestää jopa 70 päivää. Ihmiset eivät muista mitä ovat pari kuukautta sitten syöneet.

THL ja Evira vertailevat säännöllisesti sairastuneista löydettyjen bakteerien DNA-profiileja elintarvikkeista löydettyjen listeriabakteerien DNA-profiileihin selvittääkseen, mistä bakteeri on peräisin.

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030