1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä
Ajan­kohtai­sta 22/2020 vsk 75 s. 1350

Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä

Silmät ja korvat kannattaa pitää auki, jos epäilee vanhuksen kokeneen väkivaltaa tai kaltoinkohtelua, ylilääkäri Minna Pitkänen muistuttaa.

Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä Kuva 1 / 1 Kuva: Petri Saarelainen

Ylilääkäri Minna Pitkänen on kohdannut Sosterin päivystyksessä vanhoja rouvia, jotka ovat tulleet sinne rintakipujen tai hengenahdistuksen vuoksi. Aluksi ei ole ollut tietoa potilaan vaivan taustoista. Vähitellen on paljastunut, että kotona on aikamiespoika, joka on käyttänyt väkivaltaa vaatiessaan rahaa äidiltään.

– Olemme monesti huomanneet, että vanhaa äitiään pahoinpidellyt poika on syrjäytynyt tai mielenterveyspotilas, joka käyttää paljon päivystyksen palveluja. Tämän havainnon jälkeen olemme pyytäneet kotihoitoa tekemään arviointikäyntejä tai ottaneet yhteyttä arviointityöryhmäämme.

Omaisia halutaan suojella

Sosterissa on vanhusvoittoinen väestö. Siihen nähden vanhusten pahoinpitely- tai kaltoinkohtelutapauksia ei ole tullut Pitkäsen mukaan kovin usein esiin. Hän arvioi, että vanhukset kokevat väkivaltaa varmasti enemmän kuin päivystyksessä huomataan.

Pitkänen kehottaa lääkäreitä pitämään silmät auki. Päivystyskäynnillä harvemmin selviää todellinen syy siihen, miksi vanhuksella on rintakipuja ja heikko olo.

Hän on huomannut vanhusten usein häpeävän sitä, että oma lapsi käyttää väkivaltaa heitä kohtaan. He eivät halua puhua väkivallasta suoraan. Siksi lääkäri joutuu yhdistelemään asioita, joita tulee esiin usean käynnin aikana.

– Pahoinpitelyn mahdollisuus on hyvä muistaa, jos vanhuksella on paljon outoja mustelmia.

Lue myös

Selvittely jatkuu osastolla

Toisinaan iäkäs omaishoitaja on niin väsynyt, että käyttää väkivaltaa hoidettavaansa. Pitkänen sanoo, että vanhuksessa on huomattu esimerkiksi mustelmia tai jälkiä puristamisesta. Sosterin päivystykseen on myös tullut puheluita omaisilta, jotka ovat olleet huolissaan iäkkäästä omaishoitajasta ja hoidettavasta.

Sosterissa ryhdytään selvittelemään asiaa ottamalla vanhus geriatriselle akuuttiosastolle. Pitkäsen mielestä olisi hyvä, että vanhuspotilas voitaisiin ohjata jokaisesta päivystyksestä kodin sijasta jonnekin jatkoselvittelyyn epäiltäessä väkivaltaa. Vanhus olisi hyvä ottaa hyvin herkästi selvittelyjaksolle, jotta rauhassa voidaan kartoittaa kotitilanne.

– Sosterissa on käytössä myös sähköinen HUOLI-lomake, jolla esimerkiksi naapuri tai muu sukulainen voi ilmoittaa epäilyistä. Tämän käyttöönottoa voin suositella muuallekin.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kuvat menevät Kantaan vasta osassa maata

Kattava arkistointi tuo käyttöön vertailukuvat ja auttaa välttämään turhia tutkimuksia.

Kolumni
Infektiolääkärin uudenvuodentoive

Saan rokotteen ja uskon, että se on mahdollisuus lopettaa pandemia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uutta koronavirusmuunnosta löydetty Helsingissä yli 20 ihmiseltä

– Nykyiset tartuntaketjut ovat selvillä, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Ajassa
Maud Kuistilan palkinto Kaisu Pitkälälle

Vuoden 2021 Maud Kuistilan palkinnon saa tänään Helsingin yliopiston yleislääketieteen professori Kaisu Pitkälä.

Ajassa
Valvira ja aluehallintovirastot määrittelivät sote-valvonnan painopisteet

Valvontaviranomaisten työ painottuu tänä vuonna vanhuspalveluihin, hoitoon pääsyyn perusterveydenhuollossa, lastensuojelun sijaishuoltoon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Tieteessä
Tyypin 2 diabeteksen hoitoa tehostetaan yksilöllisten tavoitteiden mukaan

Korkeampi HbA1c-taso ja korkeampi ikä lisäsivät insuliinihoidon aloittamisen todennäköisyyttä.