1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä
Ajan­kohtai­sta 22/2020 vsk 75 s. 1350

Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä

Silmät ja korvat kannattaa pitää auki, jos epäilee vanhuksen kokeneen väkivaltaa tai kaltoinkohtelua, ylilääkäri Minna Pitkänen muistuttaa.

Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä Kuva 1 / 1 Kuva: Petri Saarelainen

Ylilääkäri Minna Pitkänen on kohdannut Sosterin päivystyksessä vanhoja rouvia, jotka ovat tulleet sinne rintakipujen tai hengenahdistuksen vuoksi. Aluksi ei ole ollut tietoa potilaan vaivan taustoista. Vähitellen on paljastunut, että kotona on aikamiespoika, joka on käyttänyt väkivaltaa vaatiessaan rahaa äidiltään.

– Olemme monesti huomanneet, että vanhaa äitiään pahoinpidellyt poika on syrjäytynyt tai mielenterveyspotilas, joka käyttää paljon päivystyksen palveluja. Tämän havainnon jälkeen olemme pyytäneet kotihoitoa tekemään arviointikäyntejä tai ottaneet yhteyttä arviointityöryhmäämme.

Omaisia halutaan suojella

Sosterissa on vanhusvoittoinen väestö. Siihen nähden vanhusten pahoinpitely- tai kaltoinkohtelutapauksia ei ole tullut Pitkäsen mukaan kovin usein esiin. Hän arvioi, että vanhukset kokevat väkivaltaa varmasti enemmän kuin päivystyksessä huomataan.

Pitkänen kehottaa lääkäreitä pitämään silmät auki. Päivystyskäynnillä harvemmin selviää todellinen syy siihen, miksi vanhuksella on rintakipuja ja heikko olo.

Hän on huomannut vanhusten usein häpeävän sitä, että oma lapsi käyttää väkivaltaa heitä kohtaan. He eivät halua puhua väkivallasta suoraan. Siksi lääkäri joutuu yhdistelemään asioita, joita tulee esiin usean käynnin aikana.

– Pahoinpitelyn mahdollisuus on hyvä muistaa, jos vanhuksella on paljon outoja mustelmia.

Lue myös

Selvittely jatkuu osastolla

Toisinaan iäkäs omaishoitaja on niin väsynyt, että käyttää väkivaltaa hoidettavaansa. Pitkänen sanoo, että vanhuksessa on huomattu esimerkiksi mustelmia tai jälkiä puristamisesta. Sosterin päivystykseen on myös tullut puheluita omaisilta, jotka ovat olleet huolissaan iäkkäästä omaishoitajasta ja hoidettavasta.

Sosterissa ryhdytään selvittelemään asiaa ottamalla vanhus geriatriselle akuuttiosastolle. Pitkäsen mielestä olisi hyvä, että vanhuspotilas voitaisiin ohjata jokaisesta päivystyksestä kodin sijasta jonnekin jatkoselvittelyyn epäiltäessä väkivaltaa. Vanhus olisi hyvä ottaa hyvin herkästi selvittelyjaksolle, jotta rauhassa voidaan kartoittaa kotitilanne.

– Sosterissa on käytössä myös sähköinen HUOLI-lomake, jolla esimerkiksi naapuri tai muu sukulainen voi ilmoittaa epäilyistä. Tämän käyttöönottoa voin suositella muuallekin.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.