Ajan­kohtai­sta

Vankien terveys uuteen syyniin

Neljännessä vankiterveydenhuollon tutkimuksessa selvitetään myös yhteisöllisyyden kokemuksia.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Mika Rautanen

Vankien terveydestä on alkanut marraskuussa uusi tutkimus.

500 vankia saa kutsun Wattu-terveystutkimukseen, jonka osa-alueita ovat terveystarkastus, suun terveys, mielenterveys, verinäyte sekä itse täytettävä kysely.

Uutta kyselyssä on osuus yksinäisyyden ja yhteisöllisyyden kokemuksista. Myös suun terveyteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.

– Tiedetään, että vankien suun terveys on poikkeuksellisen heikko. Toisaalta tiedetään, että suun terveys tällaisena hyvin somaattisena asiana kytkeytyy paljon siihen, miten vanki kokee pärjäävänsä tai onko hän osallinen ja kyvykäs jäsen muissa sosiaalisissa suhteissaan, sanoo tutkimuksesta vastaava osastonylilääkäri Mika Rautanen Vankiterveydenhuollosta.

Tutkimusta on myös hiottu niin, että tuloksia voi aiempaa paremmin verrata Finterveys-tutkimuksen tuloksiin.

– Nyt kun vangeille tehdään samat puristusvoimamittaukset tai istumasta nousemisen testit, voimme verrata tuloksia muihin suomalaisiin. Tässä on ehkä se hienous, että vanki nähdään muun yhteiskunnan jäsenenä ja vankeus ohimenevänä aikana, jolloin ongelmiin kannattaa tarttua, Rautanen kuvaa.

Neurokirjon häiriöitä kartoitetaan erillisellä jatkotutkimuksella.

Ongelmien tuntemus lisää turvallisuutta

Tulosten perusteella kehitetään Vankiterveydenhuollon ja Rikosseuraamuslaitoksen palveluja.

Vangin ongelmien parempi tuntemus lisää Mika Rautasen mukaan molemminpuolista turvallisuutta ja edistää myös työturvallisuutta. Vangin vapautuminen kotikuntaan helpottuu, kun terveystarpeet tunnistetaan jo vankeusaikana.

Aiemmista kansainvälisistä tutkimuksista tiedetään, että vankilaan päätyy ja sieltä vapautuu väestönosa, jonka terveys on tutkitusti toisia huonompi. Hoidon, kuntoutuksen, tuen ja palvelun tarve on monialainen ja harvoin terveydenhuollon tai vangin itsensä tiedossa.

Lue myös

Koronatilanne mietityttää

Kyseessä on neljäs laaja vankitutkimus Suomessa. Edellinen tutkimus julkaistiin 2010.

Tiedonkeruu alkaa marraskuussa 2020 ja päättyy kesäkuussa 2021 tai kunnes suunniteltu otoskoko saavutetaan. Tutkimusta ollaan valmiita sopeuttamaan koronatilanteen vuoksi.

– Se ehkä vähän jännittää ja mietityttää, uhkaavatko karanteenit tai tavalliset flunssan oireet tehdä suorittamisen hankalaksi, Rautanen sanoo.

Tavoitteena on toteuttaa vähintään laaja kyselyosuus.

Tutkimus alkaa Helsingin ja Turun vankiloista ja jatkuu porrastetusti Hämeenlinnan, Riihimäen, Vanajan, Huittisten ja Suomenlinnan vankilaan.

Tutkimus on laadittu yhteistyössä sen rahoittajien Rikosseuraamuslaitoksen, Vankiterveydenhuollon sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030