Varhain aloitettu dialyysi voi olla haitaksi
Liian aikaisessa vaiheessa aloitettu dialyysi voi tutkimuksen mukaan lisätä kuolleisuutta. TAYS:n nefrologian poliklinikan ylilääkärin Heikki Sahan mukaan tulos vahvistaa nykykäsitystä, jonka mukaan varhain aloitettu dialyysihoito ei hyödytä potilaita.
Tutkijoiden mukaan toistaiseksi ei tiedetä täsmälleen milloin dialyysi kannattaisi aloittaa. Yhdysvalloissa on vuodesta 1996 alkaen alettu antaa dialyysihoitoa aiempaa aikaisemmin munuaisten toimintakykyä mittaavalla eGFR-arvolla mitattuna. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liian varhain aloitettu dialyysi voi kuitenkin lisätä kuolleisuutta.
Rekisteritutkimuksessa analysoitiin tiedot 81 176 potilaasta, joiden dialyysihoito aloitettiin vuosina 1996–2006. Tutkittaviksi hyväksyttiin potilaat, joilla oli korkea verenpaine, mutta diabeetikot ja muut liitännäissairauksia sairastavat jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.
Kaikista dialyysipotilaista 9,4 % kuoli ensimmäisen hoitovuoden aikana ja 7,1 % seuraavan vuoden aikana. eGFR-arvolla mitattuna varhain dialyysin aloittaneista 20,1 % kuoli ensimmäisen vuoden aikana, kun myöhemmin dialyysin aloittaneilla osuus oli 6,8 %.
Samansuuntaisia tutkimustuloksia saatiin myös NEJM-lehdessä elokuussa julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa, jossa todettiin, etteivät potilaat hyödy varhaisessa vaiheessa aloitetusta dialyysihoidosta verrattuna myöhemmin aloitettuun hoitoon.
Heikki Saha kertoo, että maailmalla on viime vuosina käyty kiivastakin keskustelua dialyysin oikeasta aloittamisajankohdasta. Nyt saadut tutkimustulokset vahvistavat Suomessa käytössä olevia menettelytapoja.
– Pitää katsoa potilaan kokonaistilannetta, eikä yksittäisiä laboratoriotuloksia.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac