Vehnäproteiineilla voi olla vaikutusta tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen
Tyypin 1 diabetesta sairastavien T-imusolut saattavat ylireagoida vehnäproteiineihin.
Tyypin 1 diabetesta sairastavien T-imusolut näyttävät ylireagoivan vehnäproteiineihin terveiden ihmisten T-soluja herkemmin, todetaan amerikkalaisessa Diabetes-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Ottawassa tehdyn, professori Fraser Scottin johtaman tutkimuksen mukaan solujen ylireagointi on yhteydessä tyypin 1 diabetekseen liittyviin geeneihin.
Professori Scott ryhmineen tutki 42 tyypin 1 diabetesta sairastavaa potilasta ja totesi, että heistä lähes puolella oli epänormaali immuunivaste vehnäproteiineihin.
– Tutkimuksemme viittaa siihen, että ihmisille, joilla on tiettyjä geenejä, voi muita todennäköisemmin kehittyä suolistossa ylireaktio vehnään ja mahdollisesti myös muihin ruoka-aineisiin. Se puolestaan voi häiritä immuunijärjestelmän tasapainoa ja altistaa kehon muille immunologisille häiriöille kuten tyypin 1 diabetekselle, Scott sanoo Ottawa Health Research Instituten julkaisemassa lehdistötiedotteessa.
– Tutkimuksen tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan suolistolla on aktiivinen rooli diabeteksen kehittymisessä, HYKS:n lasten ja nuorten sairaalan ylilääkäri, professori Mikael Knip toteaa kommentoidessaan tuloksia Diabetes-lehdessä.
Aiemmissa tutkimuksissaan professori Scott on osoittanut eläinmallein, että vehnätön ruokavalio voi vähentää diabetesriskiä. Hän toteaa, että lisää tutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, ovatko vehnäproteiinit yhteydessä diabeteksen kehittymiseen myös ihmisillä.
Sirpa Kulonen