Ajan­kohtai­sta

Vehnäproteiineilla voi olla vaikutusta tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen

Tyypin 1 diabetesta sairastavien T-imusolut saattavat ylireagoida vehnäproteiineihin.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien T-imusolut näyttävät ylireagoivan vehnäproteiineihin terveiden ihmisten T-soluja herkemmin, todetaan amerikkalaisessa Diabetes-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Ottawassa tehdyn, professori Fraser Scottin johtaman tutkimuksen mukaan solujen ylireagointi on yhteydessä tyypin 1 diabetekseen liittyviin geeneihin.

Professori Scott ryhmineen tutki 42 tyypin 1 diabetesta sairastavaa potilasta ja totesi, että heistä lähes puolella oli epänormaali immuunivaste vehnäproteiineihin.

– Tutkimuksemme viittaa siihen, että ihmisille, joilla on tiettyjä geenejä, voi muita todennäköisemmin kehittyä suolistossa ylireaktio vehnään ja mahdollisesti myös muihin ruoka-aineisiin. Se puolestaan voi häiritä immuunijärjestelmän tasapainoa ja altistaa kehon muille immunologisille häiriöille kuten tyypin 1 diabetekselle, Scott sanoo Ottawa Health Research Instituten julkaisemassa lehdistötiedotteessa.

– Tutkimuksen tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan suolistolla on aktiivinen rooli diabeteksen kehittymisessä, HYKS:n lasten ja nuorten sairaalan ylilääkäri, professori Mikael Knip toteaa kommentoidessaan tuloksia Diabetes-lehdessä.

Aiemmissa tutkimuksissaan professori Scott on osoittanut eläinmallein, että vehnätön ruokavalio voi vähentää diabetesriskiä. Hän toteaa, että lisää tutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, ovatko vehnäproteiinit yhteydessä diabeteksen kehittymiseen myös ihmisillä.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030