Veren rasvahapot kertovat hiilihydraattien laadusta lapsilla
Runsas makeisten syönti ja vähäinen täysjyväviljatuotteiden käyttö on yhteydessä suurempaan öljyhapon pitoisuuteen veressä. Aihetta tutkittiin ensimmäistä kertaa lapsilla.
Veren rasvahappokoostumus kuvastaa lasten ruokavalion rasvan laadun lisäksi myös hiilihydraattien laatua, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.
Esimerkiksi runsas makeisten syönti ja vähäinen täysjyväviljatuotteiden käyttö oli yhteydessä suurempaan kertatyydyttyneen rasvahapon, öljyhapon pitoisuuteen veressä.
Vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävien kasvirasvalevitteiden runsas käyttö oli yhteydessä suurempiin välttämättömien monityydyttymättömien rasvahappojen, linolihappo- ja alfa-linoleenihappojen pitoisuuksiin veressä.
Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet tarkastelemaan ruokavalion rasvan laadun yhteyttä veren rasvahappokoostumukseen. Nyt selvitettiin ensimmäistä kertaa myös hiilihydraattien laadun vaikutusta veren rasvahappokoostumukseen lapsilla.
Tutkimus tehtiin osana Lasten liikunta ja ravitsemus (PANIC) -hanketta, johon osallistuu 512 iältään 6–8-vuotiasta lasta perheineen.
Tutkimustulokset julkaistiin Lipids-julkaisusarjassa.
Miia Soininen
Kuva: Panthermedia