Ajan­kohtai­sta

Vuodenvaihteen ilotulituksista kolme vaikeaa silmävammaa

Yhteensä kymmenen henkilöä sai sairaalahoitoa vaatineen silmävamman.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kymmenen henkilöä sai ilotulitteesta sairaalahoitoa vaatineen silmävamman vuodenvaihteessa 2020–2021, kertoo turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Silmävammoista kolme oli vaikeita, viisi keskivaikeita ja kaksi lievää.

Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna.

Vammoja saaneiden joukossa oli sytyttäjiä ja katsojia, yksi heistä nelivuotias.

Enemmistöllä vammautuneista ei ollut suojalaseja. Silmävammatiedot perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistyksen sairaaloilta keräämiin tietoihin.

– Ilotulitteista aiheutuvat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista jo yli kymmenen vuotta, ja niiden käyttäjien vammat ovat olleet lieviä. Valitettavasti vain harvat katsojat käyttävät suojalaseja, sanoo HUS:n silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä Tukesin tiedotteessa.

Lue myös

Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelevat suojalasien käyttöä myös katsojille, koska väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille.

Raketit aiheuttivat vamman viidelle, padan käyttö kolmelle. Kahdessa tapauksessa vamman aiheuttaja oli tuntematon.

Lisäksi yhdelle aiheutui vamma sytyttämättömästä tähtisadetikusta ja yhdelle eläinten karkotukseen tarkoitetusta P1-tuotteesta.

Maahantuojat vastaavat ilotulitteiden turvallisuudesta. Ilotulitteilla ei ole ennakkohyväksyntää. Kaikkien maahantuotujen ilotulitteiden on oltava CE-merkittyjä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030