WHO korostaa kroonisten tautien jatkuvaa ehkäisyä
WHO:n mukaan tavoitteena on, että rasvan osuus olisi 15–30 prosenttia ravinnon energiasta. Tyydyttyneitä rasvoja saisi olla 10 prosenttia tai alle sen, ja pyrkimyksenä on, että monityydyttymättömiä rasvoja olisi 6–10 prosenttia. N-6-sarjan rasvoja pitäisi olla 5–8 prosenttia ja n-3-sarjan rasvoja 1–2 prosenttia. Transrasvoja saa olla prosentin verran tai sitä vähemmän, ja hiilihydraattien kokonaismäärän pitäisi olla 55–75 prosenttia. Vapaiden sokereiden osuus kokonaisenergiasta täytyisi olla alle 10 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat mm. siirapit, hunajat ja hedelmämehujen sokerit. Päivittäisen kolesterolin saannin pitäisi olla alle 300 mg:aa. Ravinnon tulisi sisältää proteiinia 10–15 prosenttia, ja suolaa saisi syödä 5 grammaa tai vähemmän päivässä. Hedelmiä ja vihanneksia pitäisi nauttia yli 400 grammaa joka päivä.
Ulla Toikkanen