Yersinia-epidemian aiheuttajaksi osoitettiin avomaalla viljelty salaatti
Yersinian tarttumista ruoan välityksellä on epäilty jo pitkään, mutta tartunnan lähdettä ei ole aiemmin kyetty osoittamaan. Tutkimus käynnistettiin, kun lokakuussa 1998 havaittiin tartuntojen määrän kasvaneen huolestuttavasti Etelä-Suomessa. Tapaus-verrokkitutkimuksen haastatteluissa paljastui, että sairastuneet olivat syöneet tilastollisesti merkitsevästi useammin jäävuorisalaattia kuin verrokit. Useat sairastuneet olivat ruokailleet samoissa lounasravintoloissa. Jäävuorisalaattia oli toimittanut lounasravintoloihin neljä eri tilaa, joista yhdeltä löytyi yersiniabakteeria maaperästä, kasteluvedestä ja salaattinäytteistä.
Tutkijat epäilevät tartunnan levittäjäksi peuraa, sillä aitaamattomalta pellolta löytyi peuran ulosteita. Peuran tiedetään olevan Y. pseudotuberculosiksen kantaja. Bakteeri aiheuttaa sairauksia myös muilla eläimillä, kuten jäniksillä ja lampailla.
– Y. pseudotuberculosis -infektio on ihmisellä suhteellisen harvinainen. Suomessa todetaan 30–40 tapausta vuosittain. Sen oireet, kuume ja vatsakipu, muistuttavat umpilisäketulehdusta. Alle puolella potilaista todetaan ripulia. Jälkioireina voi osalle potilaista ilmaantua niveloireita tai kyhmyruusu. Lääkärin tulisikin epäillä yersiniainfektiota potilaalla, jolla on kuumeinen gastroenteriitti ja pyytää ulosteviljely 1 -tutkimuspaketti, muistuttaa Pekka Nuorti tutkimusryhmästä.
Epidemian aikana leikattiin viideltä potilaalta umpilisäke turhaan ja yksi kuoli bakteremiaan.
Maria Kuronen