Ajan­kohtai­sta

Yhdysvallat saa aloittaa lasten koronarokotukset

Rokotusten piirissä on noin 28 miljoonaa lasta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC suosittelee, että 5–11-vuotiaat lapset rokotetaan COVID-19-tautia vastaan Pfizerin ja Biontechin kehittämällä koronarokotteella. Suosituksen myötä rokotuksen piiriin tulee 28 miljoonaa lasta Yhdysvalloissa. Rokottaminen voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Koronatartunta voi aiheuttaa vakavan taudin myös lapsilla ja johtaa jopa sairaalahoitoon ja kuolemiin. Delta-variantin leviäminen Yhdysvalloissa aiheutti piikin lasten sairaalahoitoon johtaneissa koronatartunnoissa kesällä.

Lasten rokotteiden jakelu maassa aloitettiin tällä viikolla. Rokotteita tulee olemaan saatavilla muun muassa lastensairaaloissa, apteekeissa ja terveyskeskuksissa.

CDC:n mukaan koronarokotteet ovat läpikäyneet intensiivisimmän turvatarkastelun koko Yhdysvaltojen historiassa. Lasten rokottaminen voi suojella heitä COVID-19-taudilta käyttämällä turvallisiksi ja tehokkaiksi todettuja rokotteita, jotka ovat jo käytössä aikuisilla ja nuorilla.

Kliinisissä tutkimuksissa havaitut sivuvaikutukset olivat lieviä ja yleisin oli kipeä käsi.

Lue myös

– Yhdessä, tiede etunenässä, olemme ottaneet tärkeän askeleen kansakunnan taistelussa virusta vastaan, joka aiheuttaa COVID-19-tautia. (– –) Äitinä kehotan vanhempia, joilla on kysymyksiä, puhumaan lastenlääkärilleen, koulun terveydenhoitajalle tai paikalliselle apteekkarille oppiakseen lisää rokotteesta ja siitä, miten tärkeää lasten rokottaminen on, sanoi CDC:n johtaja Rochelle P. Walensky tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030