• Tuomas Keränen

Yleinen suun bakteeri saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä

Porphyromonas gingivalis -bakteerin löytyminen syljestä lisäsi hedelmöittymättä jäämisen suhteellista riskiä lähes kolminkertaisesti, selviää tutkimuksesta.

Yleinen suun bakteeri saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä Kuva 1 / 1

Yleinen iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta aiheuttava bakteeri saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista, selviää Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkijat yllättyivät havainnosta, koska se on täysin uusi, vaikka hampaiden kudossairauksiin onkin tiedetty liittyvän yleisterveydellisiä riskejä.

– Tutkimustuloksemme kannustavat nuoria, lisääntymisiässä olevia naisia pitämään huolta suunsa terveydestä ja harjoittamaan hyvää suun omahoitoa, jotta he välttyisivät iensairauksilta, kertoo tiedotteessa erikoishammaslääkäri, dosentti Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksen aineisto koostui 256 terveestä eteläsuomalaisesta naisesta iältään 19–42-vuotiaita, jotka eivät olleet raskaana, mutta pyrkivät siihen. He olivat jättäneet ehkäisyn pois. Osallistujilta kerättiin sylki- ja seeruminäytteet suun bakteerien analysoimiseksi ja sivelynäyte bakteerivaginoosin havaitsemiseksi. Heitä seurattiin raskauden varalta vuoden ajan.

Seuranta-aikana paljastui, että hampaiden kiinnitystulehdukseen vahvasti liittyvä bakteeri P. gingivalis, löytyi syljestä niiltä naisilta useammin, jotka eivät tulleet raskaaksi. Syljen ja seerumin vasta-aineet olivat myös korkeammat naisilla, jotka eivät tulleet raskaaksi. Tutkijat laskivat, että hedelmöittymättä jäämisen riski oli näillä naisilla kolminkertainen. Vaarasuhde jäädä tulematta raskaaksi oli jopa nelinkertainen, jos naisilla oli hampaiden kiinntystuhoa syljen bakteerin ja koholla olevien vasta-aineiden lisäksi.

– Tutkimuksemme ei vastaa kysymykseen mitkä ovat mahdollisia syitä lapsettomaksi jäämiselle, mutta se viittaa siihen, että iensairauksien bakteerit vaikuttavat koko kehoon hyvinkin pieninä määrinä, jo ennen kuin ikeniin on ehtinyt kehittyä selkeää näkyvää tulehdusta, pohtii Paju. Jatkotutkimuksia tarvitaan tämän yhteyden mekanismien selvittämiseksi.

Paju suositteleekin raskautta suunnittelevia naisia pitämään entistä parempaa huolta hampaistaan.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikan kanssa. Tutkimus on julkaistu Journal of Oral Microbiology -tiedelehdessä.

Kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Ientulehdusbakteerillako tekemistä Alzheimerin kanssa?
Koulutuksen ammatillinen suuntautuminen ennustaa raskausajan tupakointia
Raskauden ja lapsuuden aikainen altistuminen muuttaa immuunisolujen toimintaa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.