1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yli 65-vuotiaita kutsutaan influenssarokotetutkimukseen
Ajan­kohtai­sta

Yli 65-vuotiaita kutsutaan influenssarokotetutkimukseen

Tutkimuksessa arvioidaan suuriannoksisen influenssarokotteen tehokkuutta ikääntyneillä.

Yli 65-vuotiaita kutsutaan influenssarokotetutkimukseen Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu loppuvuoden aikana 34 000 suomalaista influenssarokotetutkimukseen. Kutsuttavat ovat yli 65-vuotiaita.

Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen tehokkuutta ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako suuriannoksinen rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengityssairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Tutkimusrokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Suuriannoksinen, kolmelta viruskannalta suojaava rokote on ollut käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa kymmenen vuoden ajan. Rokotetta on annettu yli 100 miljoonaa annosta. Se on osoittautunut tehokkaammaksi influenssan ja sen jälkitautien ehkäisyssä kuin tavanomainen influenssarokote.

Lue myös

Nyt tutkitaan, toimiiko neljältä viruskannalta suojaava suuriannoksinen rokote samalla tavalla. Tutkimuksessa suuriannoksisen rokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. Vertailurokote on sama kuin kansallisessa rokotusohjelmassa. Tutkimusohjelmaan osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi annettava rokote arvotaan, eivätkä osallistujat, hoitohenkilökunta tai tutkijat tiedä tutkimuksen toteutuksen aikana, minkä rokotteen kukin osallistuja saa.

Tutkimuksen toteutukseen osallistuu toistakymmentä terveyskeskusta ympäri Suomen. THL:n ja terveyskeskusten lisäksi tutkimuksessa on mukana rokotevalmistaja Sanofi Pasteur.

Tutkimus jatkuu myös influenssakaudella 2020–2021.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille

Voimakkain yhteys oli laajakirjoisilla sekä anaerobisiin bakteereihin ja sieniin tehoavilla antibiooteilla.

Ajassa
Reseptien uusiminen kuormittaa lääkäreitä

Yhden lääkärin työpanos vuodessa kuluu palautettaviin tai mitätöitäviin uusintapyyntöihin Riihimäellä, laskee avoterveydenhuollon ylilääkäri Minna Mantila.

Ajassa
Timo Kaukosesta tulee uusi piiriylilääkäri

– Pitää huolehtia lääkärin ja potilaan eduista muutoksissa, Lääkäriliiton OYS:n erityisvastuualueen uusi piiriylilääkäri sanoo.

Pääkirjoitus
Kansainvälistä terveyspolitiikkaa

Minkään maan terveydenhuolto ei voi elää rajojensa sisällä kuplassa, kirjoittaa Kati Myllymäki.

Maailmassa
Virtaa joukkuevoimistelusta

Joukkuevoimistelu antaa flow-kokemuksia, joita ei saa muualta, kertoo yleislääketieteeseen erikoistuva Anna Juuti.

Ajassa
Voiko aivoja opettaa pitämään liikunnasta?

Slushin ja Skolarin tutkimusideoiden pitchauskisan finaaliin päässyt Tiina Saanijoki tutkii sohvaperunoita.