1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yliopistosairaalat ovat huolissaan tutkimus- ja koulutusrahoituksesta
Ajan­kohtai­sta

Yliopistosairaalat ovat huolissaan tutkimus- ja koulutusrahoituksesta

Sote-lainsäädännön kokonaisuudessa yliopistosairaaloiden opetukselle ja tutkimukselle ei ole osoitettu rahoitusta.

Yliopistosairaalat ovat huolissaan tutkimus- ja koulutusrahoituksesta Kuva 1 / 1 Kuva: adobe/AOP

Yliopistollisten sairaanhoitopiirien johtajat ovat huolissaan siitä, mitä yliopistosairaaloissa tehtävälle tutkimukselle ja koulutukselle tulevaisuudessa tapahtuu. He toteavat kannanotossaan, ettei sote-lainsäädännön kokonaisuudessa yliopistosairaaloiden opetukselle ja tutkimukselle ole osoitettu rahoitusta.

Heidän mukaansa lakikokonaisuus ei huomioi rahoituksen näkökulmasta yliopistollisten sairaaloiden roolia kansallisten erityistehtävien hoitamisessa: valmiussuunnittelussa, opetuksessa ja koulutuksessa, innovaatiotoiminnassa, uusien menetelmien kehityksessä ja käyttöönotossa eikä tutkimuksessa.

Yliopistosairaaloiden budjetista menee kymmenesosa opetukseen ja tutkimukseen. Valtio kompensoi tästä summasta alle puolet. Vaje on tällä hetkellä lähes neljännesmiljardi euroa. Jos näitä kustannuksia ei kompensoida, on vaarana, että opetus ja tutkimus jäävät vaikeissa taloudellisissa tilanteissa muun toiminnan alle, sairaanhoitopiirien johtajat toteavat.

Lue myös

Yliopistollisten sairaaloiden vastuulla on tukea tutkimusta ja innovaatioita. Ne valvovat, että uudet hoitomuodot on tarkkaan tutkittu ja että ne ovat turvallisia ja tehokkaita. Sairaanhoitopiirien johtajat vaativat, että yliopistollisten sairaaloiden erityinen rooli tulee tunnustaa ja turvata laissa.

Heidän mielestään yliopistosairaalan ja lääketieteellistä koulutusta antavan yliopiston yhteistyö pitäisi kirjata lakiin. Se tarkoittaisi käytännössä, että yliopisto osallistuu yliopistosairaalan hallintoon.

Laissa tulee osoittaa täysimääräinen rahoitus sekä opetukselle että tutkimukselle, sairaanhoitopiirien johtajat summaavat.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Jokainen aika ikävöi kauniimpaa maailmaa

Olisiko mahdollista, että kulttuurimme voisi jälleen uudistua? pohtii Heidi Wikström.

Ajassa
Milloin koronarokotukset muuttavat arkea?

Väestötason tietoa tehosta odotetaan.

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.