1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Epidemiasta pandemiaan – ole valmis
Pääkirjoitus 12/2020 vsk 75 s. 725

Epidemiasta pandemiaan – ole valmis

Kuvituskuva 1

Tuula Rajaniemi

Kuvituskuva 2

Kati Myllymäki

   

Ole valmis, on partiolaisten tunnus. Pitää olla valmis toimimaan, valmis auttamaan. Tiedoista, taidoista ja varusteista on pidettävä huolta, jotta toiminta onnistuu. Oikeaa asennettakin tarvitaan, mutta pelkkä asenne ei riitä, mikäli edellä mainitut onnistumisen edellytykset puuttuvat.

Terveydenhuoltojärjestelmän kyvykkyyttä haastetaan COVID-19-koronaviruksen levitessä Suomessakin. Savossa sanottaisiin, että "nyt on mualiman kirjat sekasin". Siltä tosiaan näyttää, kun seuraa uutisia pandemian leviämisestä; eri maiden reaktioista ja enemmän ja vähemmän loogisista toimenpiteistä. Virusta todellakin käytetään politikointiin ja somessa melskaamiseen.

Paniikkiin ei ole aihetta – eikä myöskään vähättelyyn.

Käsissä on nyt uudenlainen virus ja uudenlainen epidemia. Alkuvaiheen kiinalaisen peittelyn ja salailun jälkeen kansainvälinen tutkimusyhteistyö on alkanut tuottaa tuloksia. WHO:n tiedotus on ollut päivittäistä ja täsmällistä. Tänään maanantaina 16. maaliskuuta 146 maassa on todettuja tapauksia yhteensä 153 648 ja kuolemantapauksia 5 746.

On hyvä muistaa, että suurin osa potilaista paranee eikä tarvitse sairaalahoitoa saati tehohoitopaikkaa. Suomen tilanne näyttää olevan nopeasti heikkenemässä, ja siksi kuntien ja valtionhallinnon toimenpiteet ovat perusteltuja. Konsertin, urheilutapahtuman tai lomamatkan peruuntuminen toki harmittaa, mutta ei se ole lopulta iso juttu.

Vasta vuoden kuluttua tutkijat voivat arvioida, reagoitiinko liikaa vai liian vähän, liian aikaisin vai liian myöhään. Huolellinen analyysi on todella tarpeen vastaisen varalle.

Nyt täytyy keskittyä viruksen leviämisen hidastamiseen ja terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamiseen. Kansallisen historiamme oppien mukaisesti Suomessa on huoltovarmuudesta pidetty huolta ja riittävästi tarvikkeita – lääkkeitä ja suojavarusteita – on varastoissa laajankin epidemian hoitamiseksi ja terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseksi potilaiden hoitamisessa.

On itsestäänselvää, että kaikki välittömästi hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan. Työnantajan tehtävä on tarjota tarpeelliset suojavarusteet infektiopotilaiden hoitamiseen. Paniikkiin ei ole aihetta – eikä myöskään vähättelyyn.

Lue myös

THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeita noudattaen tämäkin urakka hoidetaan turvallisesti ja tehokkaasti. Tilanne vaatii päivittäistä elektiivisen toiminnan arviointia ja tarvittaessa myös alasajoa, jos sairaalahoitoa vaativia infektiopotilaita tulee runsaasti. Ammattilaiset kantavat henkilökohtaisen vastuunsa toimintaohjeita noudattamalla ja näin varmistavat sekä potilasturvallisuuden että oman turvallisuutensa.

Lääkäriliitto on omassa järjestötoiminnassaan myös rajoittanut kokous- ja koulutustoimintaa perumalla tai lykkäämällä tilaisuuksia. Etäkokoustekniikka ja etätyöskentely ovat käytössä. Käsienpesua ja hengitystiehygieniaa unohtamatta.

Meneillään olevaan kuntapuolen neuvottelukierrokseenkin koronavirus tuo lisää vaikeuskertoimia. Tätä kirjoittaessa tarvittaisiin normaalia parempi kristallipallo tämän ja tulevan viikon käänteiden aavistamiseen.

Lääkärisopimuksen neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä. Lääkäriliiton tavoitteet ovat ennallaan, mutta koronaepidemia voi muuttaa koko neuvottelutoimintaa. Jos tautitapauksia on paljon, tarvitaan kaikki terveydenhuoltohenkilökunta hoitamaan potilaita ja paikkamaan sairastuneita työntekijöitä.

Lääkäriliitto tiedottaa neuvottelutilanteesta niin jäsentiedotteilla, nettisivuillaan kuin some-kanavilla.

Kirjoittajat
Tuula Rajaniemi
puheenjohtaja
@TuulaRajaniemi
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
@kati_myllymaki
Suomen Lääkäriliitto
@Laakariliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.