1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäri Z
Pääkirjoitus 16/2021 vsk 76 s. 973

Lääkäri Z

Kuvituskuva 1

Yhteiskuntatieteilijät erottelevat uusia sukupolvia kirjaimittain. Tuoreimmat ovat Z ja alfa.

Z-sukupolveen kuuluvat 1990-luvun alkupuolelta 2000-luvun puoliväliin asti syntyneet. Kohortin akateemiset kasvatit lähestyvät nyt työelämää.

Uuden ajan nuori odottaa enemmän – ei kauemmin.

Osa pukeutuu valkoiseen takkiin ja muuttaa lääkärien työelämän lainalaisuuksia. Varsinkin terveyskeskuksissa on syytä miettiä, miten uuden polven lääkärin saa pysymään työvoimassa – tai ylipäätään aloittamaan työt.

Iän lisäksi zetalaisia yhdistää kokemusmaailma.

He ovat ensimmäinen koko elämänsä internetin ja digitekniikan keskellä kasvanut sukupolvi. Edelliseen, milleniaalien sukupolveen verrattuna he arvostavat hitaampaa ja rauhallisempaa elämää sekä kohtuullisuutta.

Vastapaino on malttamattomuus. Zetalainen odottaa kaiken tapahtuvan käden käänteessä. Keskittymiskyky voi olla heikentynyt.

Työltä uusi polvi odottaa mentorointia, oppimista ja ammatillisen kehityksen mahdollisuuksia. Palkkaa tärkeämpi on ura, ja osaa leimaa yrittäjähenkisyys. Joustavat työajat ja suorituksiin sekä markkina-arvoon perustuva palkkaus tuntuvat luontevilta. Työpaikka vaihtuu palkan, luontaisetujen, haastavimpien työtehtävien tai vain vaihtelun vuoksi.

Lyhyesti: Z kukoistaa, jos saa työssä kehittää vahvuuksiaan ja johtaja inspiroi.

Helmikuussa julkaistu Terveyskeskusten lääkäritilanne 2020 -tutkimus antaa rohkaisevia viestejä siitä, että tämä saattaa terveydenhuollossa onnistua (11 https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/5223/terveyskeskusten_laakaritilanne_2020_ajankohtaiset_final.pdf).

Johtavilta lääkäreiltä kysyttiin keinoja lisätä terveyskeskuslääkärin työn houkuttelevuutta. Päällimmäiseksi nostettiin nuorten lääkärien ohjaus ja seniorituki. Mainiota. Toiseksi tärkein oli osa-aikaisuuden lisääminen. Hienoa sekin.

Listan loppupäässä tuntemukset ovat vastakkaisia.

Uusien teknisten ratkaisujen käyttöönottoa, tieteellistä työtä osana työnkuvaa ja jatkokoulutuksen mahdollisuuksia ei pidetty tärkeinä. Työkuormituksen vähentämiseen taas nähtiin niukasti mahdollisuuksia.

Vaikka työvoimatilanne vaikuttaa parantuneen, vaje oli lokakuussa ennallaan. Hoitamatta oli vajaat 300 lääkärintehtävää eli 7,3 prosenttia tehtävistä.

Valmistuvien lääkärien määrän kasvu ei sitä yksin paikkaa.

Tarvitaan mielekäs työympäristö. Innovatiivisuutta, vapautta, eettisyyttä ja nopeutta.

Lue myös

Alfa-sukupolven kohdalla puhutaan jo alalle hakeutumisesta. Lääkärikoulutus säilyy varmasti suosittuna, mutta kilpailu lahjakkuuksista kovenee, kun teknologia synnyttää uusia, nuorten digikykyihin solahtavia opiskelualoja. Ne pitää saada mielikuvissa yhdistymään terveydenhuoltoon.

Z-lääkärien houkuttelu on myös potilaan etu. Yhä useampi potilas on sosiaalisen median ja sovellusten kasvatti. Automaattisuus, inhimillisen vuorovaikutuksen vähyys ja nopeus ovat osa näiden nuorten arvomaailmaa.

Z-potilasta palvelee siksi parhaiten Z-lääkäri. Ottamalla kirjaimen haltuun terveyskeskus ja sote-keskus turvaavat tulevaisuuttaan.

Ensimmäinen askel on päästä eroon jonoista. Terveyskeskusten lääkäritilanne 2020 -tutkimuksessa 32 prosenttia johtajista ilmoitti, ettei kiireettömään hoitoon pääse alle viikossa.

Uuden ajan nuori odottaa enemmän – ei kauemmin. Hän haluaa hoidon olevan käsillä yhtä helposti kuin teknologian, johon hän on tottunut.

Lääkärin tulee myös olla herkkänä sille, että zetalainen imee aiempaakin enemmän tietoa internetistä. Keskiöön nousevat kumppanin rooli, potilaan hankkiman tiedon tulkitseminen ja oikeellisuuden varmistaminen.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/5223/terveyskeskusten_laakaritilanne_2020_ajankohtaiset_final.pdf

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Nollatoleranssi häirinnälle

Moni häirinnän uhri pohti, oliko antanut vääriä viestejä.

Pääkirjoitus
Pieni mutta tärkeä tuuppaus

Lääkärin näkökulmasta olennaista on pureutua rokottamattomiin, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Husiin tulevilta potilailta kysytään epidemiakaudella rokotuksista

Influenssa- ja koronarokotteista kysyminen ja tietojen kirjaaminen on osa Husin potilasturvallisuustyötä.

Kolumni
Toipiluuden tuolla puolen

Jokainen lukee taideteoksiin omia tarinoitaan, kirjoittaa Sirpa Kähkönen.

Ajassa
WMA: Rikkaat valtiot eivät auta riittävästi köyhiä maita koronarokotuksissa

Maailman lääkäriliiton mukaan vaurauden maiden täytyisi tehdä enemmän kansainvälisen yhteistyön hyväksi.

Tieteessä
Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät

Raskaudenaikainen alkoholialtistus on länsimaissa yksi yleisimmistä sikiövaurioiden syistä.