1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pöytäkeskustelujen aika
Pääkirjoitus 19/2019 vsk 74 s. 1165

Pöytäkeskustelujen aika

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

vastaava päätoimittaja

Lääkärilehden artikkelien kommentoinnin ykkösaihe verkossa on viime aikoina ollut soten kaatuminen. Lääkärikunta näyttää jääneen hämmentyneeseen tilaan. Mielipiteitä lentää laidasta laitaan – usein jopa tunnepohjalta.

Yksi kommentoiduimmista on HUS:n ylilääkärin Eero Hirvensalon Näkökulma-kirjoitus otsikolla Sote on mahdollinen ilman maakuntiakin (11 Suom Lääkäril 2019;74:672–3.). Hirvensalo puolustaa soten järjestämistä kuntayhtymien kautta ja vierastaa uusia hallintomalleja.

Ruotsiin on syntynyt terveydenhuolto edellä kulkevia yhden asian puolueita.

Kommentointi lainehtii maakuntien verotusoikeuden kaipaamisesta vaatimuksiin, joiden mukaan valtion pitäisi maksaa. Saa Hirvensalo toki kannatustakin.

Ajatuksia on laittanut liikkeelle myös puheenjohtaja Samuli Saarnin pääkirjoitus otsikolla Sote-uudistus kaatui jälleen (22 Suom Lääkäril 2019;74:653.). Saarnin mukaan pienessä ja konsensushakuisessa maassa on vaikea myöntää kaatumisen todellista merkitystä: suomalainen poliittinen järjestelmä ei saa uudistusta aikaan.

Yksi kommentoijista tiivistää: Suomessa ei ole enää valtiomiehiä vaan poliitikkoja. Puolueen etu menee maan edun edelle. Keskustelussa kaivataan viittä sote-aluetta ja harmitellaan Vaasan keskussairaalan kohtaloa päivystysuudistuksessa.

Voiko kommenteista oikeasti jotain päätellä?

Ei paljoa. Piiri on pieni. Samat nimet kirjoittavat monissa ketjuissa.

Yksi johtopäätös on silti selvä. Lääkärit haluavat poliitikot pois sotkemasta. Projekti haluttaisiin viedä loppuun terveydenhuollon ammattilaisten voimin.

Lääkärikunnasta kumpuava viesti on tässä poikkeuksellisen vahva: perusterveydenhuolto kuntoon. Toistan: lääkärit – siis terveydenhuollon asiantuntijat – sanovat yksimielisinä, että perusterveydenhuolto kuntoon.

Ei tarvitse miettiä, montako maakuntaa perustetaan. Tai kenen taskuun kerma kuoriutuu. Tai kuka verot perii. Puhutaan potilaista, heidän mahdollisuuksistaan päästä lääkärille. Ratkaisu on yksinkertainen. Lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin ja heille kunnon työolot.

Harmi vain, asiantuntija ei demokratiassa päätä. Valta kuuluu poliitikoille. Asiantuntijan tehtävä on saada äänensä kuulluksi.

Ruotsissa terveydenhuollon ammattilaiset ovat ottaneet tässä mielenkiintoisen askelen. Maahan on syntynyt terveydenhuolto edellä kulkevia yhden asian puolueita. Ne ovat mukana jo viiden maakäräjäalueen hallituksessa (33 http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/04/Sjukvardspartier-sitter-vid-makten-i-fem-regioner/).

Lue myös

Vård för pengarna -puolueen puheenjohtaja, lääkäri Jonas Lindeberg kertoo Läkartidningenissä saaneensa ajatuksen puolueesta seitsemän vuotta sitten (44 http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/04/Nu-maste-vi-visa-att-det-gar-att-forandra-vardpolitiken/). Pohjana oli pöytäkeskustelu sairaalan ruokalassa.

Suomessa maakäräjiä olisivat vastanneet maakunnat. Sote-tehtävät jäivät kunnille. Suunta sinne. Seuraavat kuntavaalit ovat huhtikuussa 2021. Olisiko sitä ennen aika käydä sairaaloissa ruokapöytäkeskusteluja myös meillä?

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall kuvaa sote-dilemmaa näin (55 https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e76c6a50-396b-47fb-bfaa-4906c94f77c0): Tulee poliittisia intohimoja. Lasketaan, mikä maakunta on meidän. Vastuu ihmisistä jää arvovaltakysymysten taa.

Terveydenhuoltopuolue ajattelisi toisin. Meillä on maailman parhaimpiin kuuluva terveydenhuolto. Parannetaan sitä ja kannetaan vastuu ihmisistä. Kuunnellaan tekijöitä.

Ettei kävisi, kuten Stenvall epäilee:

Asiantuntijoita on kyykytetty jokaisessa uudistuksessa. Voisimme olla optimistisia, että opimme tästä valmistelukokemuksesta, mutta aiemmat uudistukset eivät tue väitettä. Jokainen hallitus haluaa tavallaan aina aloittaa alusta.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
Suom Lääkäril 2019;74:672–3.
2
Suom Lääkäril 2019;74:653.
3
http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/04/Sjukvardspartier-sitter-vid-makten-i-fem-regioner/
4
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/04/Nu-maste-vi-visa-att-det-gar-att-forandra-vardpolitiken/
5
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e76c6a50-396b-47fb-bfaa-4906c94f77c0

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Koronavirusinfektion mekanismeista uutta tietoa

Tampereen yliopistossa tehty tutkimus tuotti uutta tietoa reseptorista, jonka kautta koronavirus siirtyy solujen sisälle.

Ajassa
Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.

Ajassa
Alueelliset hoitoketjut varmistavat aivoinfarktin oikean hoidon

Aivoinfarktissa tarvitaan nopeasti ambulanssikuljetus lähimpään erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa aivot voidaan kuvantaa.

Tieteessä
Ravintolisästä ehkä apua rasvamaksaan

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa onnistuttiin osittain parantamaan rasvamaksa rotilta.

Ajassa
STM: Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen

Nopeat käänteet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kommentti
Tuleeko burnoutti takaisin?

Jos burnoutin juurisyyt tulisi käsiteltyä paremmin, se toisi uudenlaista näkökulmaa auttamisvalikkoon, kirjoittaa Jari Turunen.