1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Toisenlaiselle kesälle
Pääkirjoitus 24-33/2020 vsk 75 s. 1479

Toisenlaiselle kesälle

Kuvituskuva 1

Kati Myllymäki

Onpa ollut erikoinen koronakevät.

Ja tulossa on erikoinen kesä.

Ehkä uusi normaali ei olekaan pelkästään ikävää ja ahdistavaa.

Väsymystä ja kyllästymistä on ilmassa. Monen kollegan työt ja lomat ja jopa kotiasiatkin ovat olleet sekaisin koronarajoitusten vuoksi. Edes uutisfriikki ei jaksa enää kuunnella kaikkia lähetyksiä. Ihan liian monta uutislähetystä on käsitellyt vain ja ainoastaan koronaa.

Painopiste on ollut kuolleiden ja tehopotilaiden lukumäärissä. Harvoin mainitaan, kuinka moni on parantunut COVID-19-infektiosta. Graafit kertovat vainajista. Ja talousuutiset luettelevat lomautuksia, irtisanottujen määriä ja konkursseja. Ajankohtaislähetys toisensa jälkeen veivaa samoja juttuja ja käy eipäs–juupas-keskusteluja maskeista ja rajoituksista.

Kesälomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Ulkomaille ei juurikaan pääse eivätkä ystävät maailmalta pääse Suomeen. WhatsApp laulaa, mutta rantasaunaa ja savukalaa ei pääse tarjoilemaan. Kesähäät, syntymäpäivät ja sukukokoukset on lykätty tai pidetään virtuaalisesti. Porin jatsit ja SuomiAreena on peruttu, Mikkelin musiikkijuhlat, Savonlinnan oopperat ja kaikenlaiset kesäfestarit samoin. Urheilulähetyksetkin kertaavat vanhoja menestyksiä. Den glider in…

Mitäs nyt tehtäisiin? Koronakevään aikana olen etäillyt maakunnassa. Digitaalinen kolmiloikka on tehty. Etuna on ollut ympäröivä kaunis luonto ja hiljaisuus. Tartuttavuusindeksi on ollut olematon, kun korvessa ei näe muuta kuin rusakoita, lintuja ja isompien nisäkkäiden jälkiä lumessa. Olen ulkoillut enemmän ja lukenut enemmän. Myötätunnolla olen seurannut kollegakunnan kuormittavaa työtä suojavarusteissaan. Etulinja ei voi siirtyä etätöihin.

Nyt on aika siirtyä nauttimaan ansaituista lomista ja Suomen ihanasta kesästä. Kandeista ja kesäsijaisista on pidettävä hyvä huoli, jotta vakinainen väki pääsee lepäämään. Kannatetaan suomalaisia yrityksiä ja käytetään kotimaisia palveluja. Opitaan näistä kummallisista poikkeusoloista.

Lue myös

Ehkä uusi normaali ei olekaan pelkästään ikävää ja ahdistavaa, vaan löydämme lepoa, kauneutta, virkistystä ja uutta virtaa Suomen kesästä ja kiireettömästä, stressittömästä lomasta. Nyt ei tarvitse reissata, ei sinkoilla kesätapahtumasta toiseen ja laatuaikaa voi viettää joko läheisten kanssa tai vaikka ihan itsekseen. Kalenteri näyttää tyhjältä.

Toivotan ihanan rauhallista kesää Eino Leinon säkein:

Minä avaan syömeni selälleen

ja annan päivän paistaa,

minä tahdon kylpeä joka veen

ja joka marjan maistaa.

Minun mielessäni on juhannus

ja juhla ja mittumaari,

ja jos minä illoin itkenkin,

niin siellä on sateenkaari.

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.