1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Medikalisaatio ei ole vain lääkärin uteliaisuutta
Kommentti

Medikalisaatio ei ole vain lääkärin uteliaisuutta

Yksi lääkärin tehtävistä on toimia portinvartijana sille, mitä tutkimuksia ja hoitoja yhteisin varoin kustannetuista terveyspalveluista on järkevää kohdentaa kullekin potilaalle.

Medikalisaatio ei ole vain lääkärin uteliaisuutta Kuva 1 / 1 Kuva: Laura Vesa

Tilaisitko mulle vielä PSA:n?

Kolme ovenrivalta esitettyä kirjainta voivat saada koko hyvin sujuneen vastaanoton lässähtämään. Ennen kysymystä olisin vielä ollut aikataulussa ja potilas tyytyväinen, mutta seuraava kymmenen minuutin keskustelu siitä, kannattaako eturauhasen merkkiainetta tutkia ainoastaan 40 vuoden iän ja miessukupuolen vuoksi voi jättää ikävän maun kummankin osapuolen suuhun.

Yleensä potilaat toki ymmärtävät hyvin, että kalliita tutkimuksia ei voida julkisessa terveydenhuollossa teettää vain mielenkiinnosta.

Medikalisaatiosta, ylihoitamisesta ja ylitutkimisesta on puhuttu paljon. Vuodenvaihteessa valmistui Lääkäriliiton raportti ilmiön määrittelystä ja ulottuvuuksista sekä aihe on säännöllisesti esillä mediassa. Tutkimustiedon nimeen vannovassa lääkärikoulutuksessa on kandidaatille lisäksi useaan kertaan alleviivattu, että tutkimuksia voi tilata vain, jos niille on indikaatio ja ne vaikuttavat hoitoon.

Paitsi ylihoidon aiheuttamien haittojen vähentämiseksi, medikalisaatiota on syytä vastustaa myös siksi, että kestävyysvajeen runtelemassa maassa turhiin hoitoihin käytettävät resurssit tarvitaan johonkin muuhun. Voisi ajatella, että tarpeettomien tutkimusten tunnistaminen ja niiden välttäminen on yksinkertaisin keino tehdä terveydenhuollon tuottavuusloikkaa.

Mutta sitä ei ainakaan lääkiksessä kerrottu, että turhia tutkimuksia ja hoitoja ei halaja vain nuoren lääkärin utelias mieli. Niitä vaativat ennen kaikkea potilaat ja omaiset.

Yksi lääkärin tehtävistä on toimia portinvartijana sille, mitä tutkimuksia ja hoitoja yhteisin varoin kustannetuista terveyspalveluista on järkevää kohdentaa kullekin potilaalle. Oman kokemukseni mukaan tavoitelluimpia turhia tutkimuksia ovat edellä mainitun PSA:n tai "vuosikontrollina" otettavan verenkuvan kaltaiset oireettomien henkilöiden laboratoriokoetutkimukset. Myös pään, polven, selän ja olkapään magneetti-, tietokonetomografia- ja röntgenkuviin menijöitä riittäisi. Vuodeosastolla tyypillinen pyyntö on vielä yhden lisähoitovuorokauden saaminen.

Yleensä potilaat toki ymmärtävät hyvin, että kalliita tutkimuksia ei voida julkisessa terveydenhuollossa teettää vain mielenkiinnosta. Osa jopa sanoo suoraan kokeilleensa kepillä jäätä, vaikka osaa odottaa kieltävää vastausta. Useimmiten ihmiset myös ymmärtävät sen, että vuodeosastojen petipaikat tarvitaan kaikkein sairaimpien ihmisten hoitamiseen ja että kotona pärjääviä ei siksi voida pitää osastolla.

Lue myös

Hankalampia ovat juuri halvat ja yksinkertaiset, mutta tarpeettomat laboratoriokokeet. Potilaalle voi olla yllättävän vaikeaa selittää, että ylidiagnostiikka ja sen myötä ilmaantuvat hoitojen haitat ovat esimerkiksi suuntaamattoman PSA-seulonnan suurin ongelma. Halpa ja yksinkertainen laboratoriotutkimus saattaa olla portti suurempaan haittaan kuin hyötyyn. Samalla ilmiö on kuitenkin keskeinen reitti tarpeettomiin ja invasiivisiin jatkotutkimuksiin.

Keskustelua tutkimusten tarpeellisuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta tarvittaisiin lääkärin koulutukseen lisää – tämä on myös yksi Lääkäriliiton raportin suosituksista. Yksi keskeisiä lääkärin taitoja on sanoa potilaalle ei siten, että se ei vie pohjaa keskustelevalta ja vuorovaikutukseen perustuvalta lääkäri-potilassuhteelta. Lääkärit eivät kuitenkaan voi taistella medikalisaatiota vastaan yksin, vaan työhön tarvitaan mukaan myös potilaat ja omaiset.

Kirjoittaja on tamperelainen kuudennen vuoden lääketieteen kandidaatti.

Kirjoittajat
Joel Kontiainen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Interferonivaste vaikuttaa koronatartunnan vaarallisuuteen

Tulos voi vaikuttaa toipilasplasman käyttöön koronapotilailla.

Tieteessä
Uutta tietoa vagushermostimulaatiosta vaikeahoitoisessa epilepsiassa

Responsiivisen stimulaation käyttöönoton myötä hoitotulokset paranivat.

Ajassa
Terveydenhuollon palveluvalikoiman määrittämistä tulee selkeyttää

Selvityksessä todetaan, että järjestelmän pohjana olevat arvot tulee määritellä kansallisesti.

Ajassa
Koronarajoitusten vaikutus lääketieteen koulutukseen minimoitava

Rajoitustoimet on varsinkin kliinisessä opetuksessa kohdistettava vain sairastuneisiin ja altistuneiksi todettuihin opiskelijoihin, toteavat Medisiinariliitto, NLY ja Lääkäriliitto kannanotossaan.

Kommentti
Immunologian palomiehet työssään

Laumasuojaa ei synny, mutta COVID-19-pandemian huippu lienee ohitettu. Miksi? pohtii Heikki Peltola.

Tieteessä
TEG arvioi leikkauspotilaiden laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskin

TEG:lla voidaan myös havaita erityisen suuressa riskissä olevat potilaat, joilla hyytymistä ehkäisevän lääkityksen annoksen lisäämistä on syytä harkita.