Kommentti

Sote lyö ammatinharjoittajia vailla perusteita

Vaatimus alihankinnan rajoittamisesta kuulostaisi hyvältä rakentamisessa mutta on sote-alalle tarpeeton.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Ammatinharjoittaminen on vuosikymmenien ajan hyväksi todettu tapa harjoittaa lääkärin ammattia. Malli tuo vapautta. Vastaanottoa voi pitää usealla työnantajalla.

Sote-lakien kiemuroissa tämäkin terveydenhuollon nurkka on uhattuna. Lakiehdotus rajoittaa yksityisen terveysyrityksen mahdollisuutta käyttää ammatinharjoittajia – vieläpä rankalla kädellä.

Yksinkertaistettuna esitys menee näin:

Järjestäjä eli hyvinvointialue saa edelleen ostaa palveluita yksityisiltä tuottajilta.

Yksityisen tuottajan työvoimalle tulee kuitenkin rajoite. Korkeintaan puolet työvoimasta saa olla alihankkijoita - joihin ammatinharjoittajat ja vuokralääkärit luetaan.

Samalla katkaistaan alihankintaketjut. Jos hyvinvointialue ostaa esimerkiksi Terveystalolta, Terveystalon alihankkijan täytyy tehdä työ itse ilman alihankkijoita.

Kuulostaisi hyvältä rakennusalalla. Sote-alalla oudolta. Ala on tarkasti säänneltyä sekä valvottua ja ketjut toimivat. Esimerkiksi päiväkirurgian ja työterveyshuollon lääkäreistä valtaosa on ammatinharjoittajia.

Lisäksi lakiesitys on täynnä epämääräisyyksiä.

Miten lasketaan, milloin työvoimasta yli puolet on alihankkijoita? Pääluvun mukaan? Tuntien? Kustannusten? Ei vastausta.

Lasketaanko luku yrityksen vai ostetun palvelun työntekijöistä? Kuka valvoo? Ei vastausta.

Helpompi miettiä seurauksia.

Todennäköisintä on, että terveysyritykset joutuvat palkkamaan lisää lääkäreitä työsuhteisina. Heitä on otettava enemmän kuin ammatinharjoittajia, koska palkollinen ei jousta kysynnän mukaan kuten ammatinharjoittaja. Tämä ylimäärä lääkäreitä on pois julkiselta sektorilta – joka jo nyt kärsii lääkäripulasta.

Lainsäätäjän tarkoitus on todennäköisesti vahvistaa järjestäjiä eli hyvinvointialueita. Se on kyseenalaista: vahvin järjestäjä on silloin kun voi itse valita toimintatapansa ja saa käyttää ulkopuolista työvoimaa harkintansa mukaan.

Lue myös

Suurilla yksityisillä lääkäriasemilla ammatinharjoittajia on lääkäreistä valtaosa. Vaikka asemat näin ulkoistavat riskiään lääkäreille, ammatinharjoittaminen on monen lääkärin tietoinen valinta. Varsinkin aloittavalle yksityislääkärille se on hyvä tapa aloittaa toiminta, kun tilat, tukitoiminnot ja potilasvirran saa valmiina.

Ammatinharjoittaminen toimii. Sitä ei ole syytä rikkoa julkisissa hankinnoissa. Ei edes soten nimissä. Lakiehdotuksen vaatimus lisää byrokratia, vähentää joustoja ja pakottaa lääkäreitä palkkatöihin. On vaikea keksiä, mitä hyvää siitä seuraisi.

Varsinkin kun potilaalle lääkäri on täysin sama palkollisena ja ammatinharjoittajana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030