1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Väärät säännöt
Kommentti

Väärät säännöt

Sairaalaa pelataan tällä hetkellä pesäpallon säännöillä, vaikka näin ei pitäisi olla. Tarkoitus ei saa olla voittaminen, vaan loputon kehittyminen ja jatkuvuus.

Väärät säännöt Kuva 1 / 1 Kuva: Laura Vesa

Pesäpallon säännöt ovat melko yksinkertaiset: se kuka saa eniten juoksuja, voittaa.

Säännöt voivat muuttua pesäpalloliiton määräämänä, mutta eivät kesken kauden tai eivätkä etenkään kesken pelin. Pelin tai kauden alku on määritelty, samoin loppu. Uudelle kaudelle siirryttäessä edellisen kauden suoritukset voivat määrittää joukkueen budjettia, mutta eivät takaa voittoa seuraavalla.

Taloutta paikataan lomautuksilla, vaikka samaan aikaan henkilöstön kokemus on, ettei nykyisilläkään resursseilla voida toteuttaa hyvää, turvallista ja viivytyksetöntä hoitoa kuin nipin napin.

Todellisuudessa aikaa, muutosta ja painetta kestävät organisaatiot pelaavat päättymättömän pelin säännöillä.

Tarkoitus ei ole voittaa, vaan loputtomasti kehittyä, muuttaa tarvittaessa sääntöjä tavoitteen saavuttamiseksi ja innostaa muita mukaan työskentelemään päämäärän eteen.

Kun tämä pelikentällinen jää eläkkeelle, mukaan matkan varrella tulleet jatkavat. Jatkuvuus on edellytys, joskaan se ei saa tarkoittaa staattisuutta. Suunnittelu tai sääntöjen muuttuminen ei tapahdu kvartaaleittain tai vuosittain, vaan jatkuvuuden ja kehityksen turvaamiseksi.

Terveydenhuollossa perustasolla ja erikoissairaanhoidossa tuntuu olevan perusteellisesti jotakin vialla.

Kulut kasvavat ja palvelut paranevat hitaammin kuin odotusarvo on. Monet sairaanhoitopiirit ovat käyneet tänä vuonna yt-neuvotteluja ja taloutta paikataan lomautuksilla, vaikka samaan aikaan henkilöstön kokemus on, ettei nykyisilläkään resursseilla voida toteuttaa hyvää, turvallista ja viivytyksetöntä hoitoa kuin nipin napin.

Ajatteluun ja luovuuteen ei ole enää miesmuistiin ollut aikaa työssä, jossa sitä kipeästi tarvitaan.

Voi ajatella, että edellisen hallituskauden soten insentiivit – miten rahan jakautuminen oli määritelty – johtivat jonkinlaisiin vääristymiin ja näennäisiin korjausliikkeisiin, joita nyt sitten paikkaillaan.

Epärealistiset talousarviot näyttävät hyvältä alkuvuodesta, mutta tahtovat tuottaa ikävien uutisten toteumia loppuvuodesta. Tekohetken perusteita ei kukaan jaksaa muistella, kun syyllisten etsintä alkaa. Samaan aikaan vahvasti kurjistunut kuntatalous saa sairaalat ja terveyskeskukset ahtaalle ja korjausliikkeet eivät tahdokaan luonnistua. Tätä hintaa maksamme pitkään.

Lisää hoitajia on luvattu vanhuksille, terveyskeskuksiin ammattilaisen arvio 7 päivässä ja seuraavaksi varmaankin median kannustamana myös mielenterveyspotilaille nopeampi alkuarvio. Kaikkien takana on inhimillistä kärsimystä, oikeaa tarvetta ja hyvä tarkoitus. Kaikki ovat asioita, joita tahdomme täällä terveydenhuollossa toteuttaa.

Lue myös

Peräänkuulutan kuitenkin siirtymistä pesäpallon säännöistä päättymättömän pelin sääntöihin.

Tehdään vaatimukset kestäviksi, toteutuskelpoiseksi ja sellaisiksi, ettei toisen hyvä tarkoita aina toisen heikentämistä, jolloin kehitys on lyhytnäköisiä sprinttejä maratonin sijaan.

Tiedän, että sairaaloissa kautta Suomen tehostaminen, lean ja vaikuttavuus ovat jo arkisanastoa, ja päättymätön peli onkin jatkuvasti parempaan pyrkivää. Ehkä emme tarvitse lisää henkilöstöä, mutta tarvitsemme rauhan sille suunnittelulle, miten väestölle oikeudenmukaisesti palveluita voidaan tuottaa.

Ohjaustakin ja yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan.

Reunaehdot ja talouskuri ovat selviö, mutta kun joukot juoksevat aina uudesta käskystä yhden pallon perässä, putoaa moni pallo tyhjään. Pesäpallo kymmenellä pallolla on vaikeaa.

Kirjoittaja on palveleva johtajaylilääkäri Kanta-Hämeestä.

Kirjoittajat
Sally Järvelä

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.

Työssä
Miten sinä hoitaisit: Toiveena sukupuolen korjaus – osa 1

17-vuotias biologinen tyttö hakeutui sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin asuinalueensa nuorisopsykiatrian poliklinikan kautta.

Kommentti
Lehmä vai mansikka?

– Opin sappileikkaussalissa jotain olennaista turvallisuudesta, kirjoittaa Sally Järvelä päästyään yli saliin laskeutuneesta hiljaisuudesta.

Ajassa
Siun sote vähentää 150 henkilötyövuotta

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin 20 miljoonan euron pysyviä säästöjä.

Ajassa
Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski, keskussairaaloiden nousi

Tuottavuus nousi eniten Keski-Pohjanmaan ja laski eniten Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Tieteessä
Geneettiset tekijät yhdistettiin vakaviin alkoholihaittoihin

Alkoholista johtuvia terveyshaittoja on useammin henkilöillä, joilla on perinnöllinen riski runsaaseen alkoholin käyttöön, selviää suomalaistutkimuksesta.