Lehti 17: Keskustelua 17/2007 vsk 62 s. 1719

Koksibien vaikuttavuutta arvioitu arjen olosuhteisiin perustuvassa tutkimuksessa

Arja Helin-Salmivaara

nKliinisten lääketutkimusten valikoiduissa potilasryhmissä parhaissa mahdollisissa olosuhteissa saadut tulokset kertovat lääkkeen vaikutuksista ja haitoista suhteessa vertailulääkkeeseen. Yleensä nämä vaikutukset "laimenevat", kun lääkettä käytetään normaalielämässä ja käyttäjinä on myös potilaita, jotka oli suljettu pois kliinisistä lääkekokeista. Tämä näyttää pätevän myös koksibeihin.

Joidenkin koksibien perinteisiä tulehduskipulääkkeitä merkittävästi parempi turvallisuus vakavien ruoansulatuskanavan yläosan komplikaatioiden suhteen on todettu kahdessa suuressa kliinisessä kokeessa, jossa oli mukana reumaa tai nivelrikkoa sairastavia potilaita (1,2). Näistä tutkimuksista oli kuitenkin suljettu pois aikaisemmin ruoansulatuskanavan haavaumia tai vuodon sairastaneet ja mahahaavan hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä käyttäneet (1,2).

Lue myös

Koksibeja on todennäköisesti määrätty vuotovaarassa oleville potilaille ns. turvallisempana vaihtoehtona. Tämä ns. kanavoituminen on hyvin yleinen lääke-epidemiologisen tutkimuksen ongelma. Tässä tutkimuksessa sen vaikutusta on pyritty vähentämään mm. tapaus- ja kontrollihenkilöiden kaltaistuksella ja vakioimalla sairastavuutta sekä muuta lääkkeiden käyttöä (3). Menettelytapa on kuvattu ja sen merkitystä pohdittu tarkemmin alkuperäisjulkaisussa (3). Vastaavalla tavalla voitaisiin tutkimuksissa poistaa myös ambulanssilla ja linja-autolla sairaalaan matkustavien potilaiden ennusteiden eroja.

Yleensä lääkkeiden, tässä tapauksessa koksibien, vaikuttavuus, hyödyt ja haitat testataan viime kädessä arkielämän olosuhteissa. Valitettavan usein joudumme pettymään, ja niin näyttäisi käyneen myös koksibien kohdalla.


Kirjallisuutta
1
Bombardier C, Laine L, Reicin A, Shapiro D, Burgos-Vargas R, Davis B ym. Comparison of upper gastrointestinal toxicity of rofecoxib and naproxen in patients with rheumatoid arthritis. N Eng J Med 2000;343:1520-8.
2
Schnitzer TJ, Burmester GR, Mysler E, Hochberg MC, Doherty M, Ehrsam E ym. Comparison of lumiracoxib with naproxen and ibuprofen in the Therapeutic Arthritis Research and Gastrointestinal Event Trial (TARGET), reduction in ulcer complications: randomised controlled trial. Lancet 2004;364:665-74.
3
Helin-Salmivaara A, Saarelainen S, Grönroos JM, Vesalainen R, Klaukka T, Huupponen R. Risk of upper gastrointestinal events with the use of various NSAIDs: a case-control study in a general population. Scand J Gastroenterol 2007;42:1-10.

Äänestä vuoden sote-vaikuttaja

Lääkärilehti palkitsee toukokuun lopussa vuoden sote-vaikuttajan, sote-teon ja tieteentekijän. Vuoden sote-vaikuttajan valitsevat lukijat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030