Lehti 13: Potilaan sivu 13/2007 vsk 62 s. 1456

Keuhkosyöpä

Toimitus

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin ja naisten viidenneksi yleisin syöpä Suomessa. Valtaosa keuhkosyövistä (90 %) johtuu tupakoinnista. Neljäsosa tupakoimattomien ihmisten keuhkosyövistä aiheutuu passiivisesta tupakoinnista eli altistumisesta muiden tupakoinnille.

Harvinaisia keuhkosyövän syitä ovat työperäiset altistukset mm. asbestille, erilaisille mineraaleille ja myrkyllisille palamistuotteille. Asbesti yhdessä tupakoinnin kanssa on erityisen vaarallinen yhdistelmä, silloinkin, kun tupakoijan asbestialtistuksesta on kulunut vuosia.

Ehdottomasti paras tapa välttää keuhkosyöpä on olla tupakoimatta. Tupakoijan puolestaan kannattaa lopettaa tupakointi heti.

Oireet

Keuhkosyöpä aiheuttaa oireita vasta melko myöhään. Oireinen potilas sairastaa usein pitkälle edennyttä syöpätautia.

Keuhkosyövän oireita ovat yskä, rintakipu tai -vaiva, väsymys, painon lasku ja ruokahaluttomuus, toistuvat keuhkoputkentulehdukset ja keuhkokuumeet, kaulan ja kasvojen turvotus, veriyskä, käheys ja hengityksen vinkuminen.

Tutkimukset

Keuhkosyövän seulomiseen ei ole olemassa hyvää menetelmää. Tauti todetaan usein sattumalta, kun keuhkoista otetaan röntgenkuva esim. hengitystietulehduksen takia. Keuhkosyöpä voidaan myös todeta oireiden perusteella.

Keuhkosyöpää epäiltäessä lähtötutkimuksena on keuhkoröngenkuva. Keuhkoputkien tähystyksen avulla kasvaimesta voidaan saada solunäyte. Tietokonetomografialla selvitetään taudin levinneisyyttä. Jos on aihetta epäillä luustoetäpesäkkeitä, tehdään luuston isotooppikuvaus.

Tutkimusten tarkoituksena on selvittää keuhkokasvaimen levinneisyys ja solurakenne. Levinneisyydestä ja solurakenteesta riippuu, voidaanko kasvain leikata ja minkä laajuinen leikkaus tarvitaan, sekä tarvitaanko solunsalpaajalääkitystä ja/tai sädehoitoa, tai näiden hoitojen yhdistelmää.

Lue myös

Hoito

Keuhkosyövän ainoa parantava hoito on leikkaus, jos se voidaan tehdä niin, että kasvain saadaan poistettua kokonaan. Kaikista keuhkosyöpäpotilaista 15-25 % voidaan leikata. Hoidon yksityiskohdista päätetään työryhmässä, jossa yleensä ovat mukana keuhkolääkäri, keuhkokirurgi, syöpätautilääkäri ja röntgenlääkäri.

Keuhkosyövän hoitotulokset ovat melko vaatimattomat. Sairastuneista noin 10 % elää 5 vuotta. Jos kasvain saadaan poistettua leikkauksessa, potilaista 20-70 % elää 5 vuotta.

Tietoa syövästä ja potilastoiminnasta on saatavana Suomen Syöpäyhdistyksestä, www.cancer.fi.

Äänestä vuoden sote-vaikuttaja

Lääkärilehti palkitsee toukokuun lopussa vuoden sote-vaikuttajan, sote-teon ja tieteentekijän. Vuoden sote-vaikuttajan valitsevat lukijat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030