Äärettömän hauskaa fanittamista
Alexandra Lehtonen hurahti vuonna 2018 K-poppiin.
Lehtonen, 28, kertoo innostuksen alkaneen yllätyksenä samaan aikaan, kun hän valmistui lääkäriksi. Etelä-Korean tärkeimmän vientituotteen fanitus yhdistyi rakkaimpaan harrastukseen eli matkailuun. Hän ehti nauttia esiintymisistä eri puolilla maailmaa noin vuoden verran.
Fanitus oli enemmän tai vähemmän pakkomielteistä, mutta kaikessa hulluudessaan Lehtosen mukaan äärettömän hauskaa. Energisen musiikin ja tanssin ohella yhteenkuuluvuuden tunne hurmasi.
Keikoilla käynnin lopetti pandemia.
– Se oli oikeastaan hyvä, koska aikaa ja energiaa riitti vihdoin psykiatrian erikoistumisopintojen aloittamiseen. Onneksi K-pop on viime vuosina kasvattanut suosiotaan myös Suomessa, Lehtonen kertoo.
K-pop-termin alle kuuluu Lehtosen mukaan lukuisia genrejä. Yhteistä ovat koukuttavuus ja visuaalisuus. Artistit poimitaan kaduilta ja koe-esiintymisistä, minkä jälkeen levy-yhtiöt muokkaavat heidät sopimaan ennalta suunniteltuun ryhmään. Artistit saattavat harjoitella yötä päivää vuosia ennen kuin pääsevät debytoimaan.
Tässä Lehtosen vinkit kiinnostuneille:
1
Taemin: Advice
Lee Taemin on K-popin kuningas. Alun perin SHINee-yhtyeestä tunnettu laulaja on äärettömän lahjakas tanssija ja ainutlaatuinen esiintyjä. Advice-hittibiisin Taemin julkaisi juuri ennen lähtöään Etelä-Korean kahden vuoden varusmiespalveluun.
K-pop-musiikkiin kuuluvat vääjäämättä synkronoidut koreografiat, katumuoti ja tiivis kontakti faniyhteisöön sosiaalisen median kautta. Etelä-Korean julmaksikin kutsuttu kapitalistinen idolitehdas jakaa mielipiteitä – samoin äärimmäisyyksiin viety fanittaminen. Olen lentänyt Taeminin kanssa samassa lentokoneessa ja totesin artistien totaalisen yksityisyyden puutteen.
2
NCT U: The 7th Sense
Kappale on 23-henkisen ryhmän viiden jäsenen esittämä eleetön future bass -tyylinen debyyttikappale. Yksi säveltäjistä on suomalainen Saara Forsberg .
Ennen pandemiaa kävin NCT:n johtajahahmon yhtyeiden NCT 127:n ja SuperM:n keikoilla Japanissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Ellen jonottanut eturivin paikkaa keikalle, hengailin lentokentillä odottamassa idoleideni lentokoneen laskeutumista.
Nykyään en enää kerää levyjä, mutta kotoa löytyy yhä keikkamatkoilta hankittuja nimikirjoituksia.
3
aespa: Dreams Come True
Menestyneen tyttöryhmän moderni coverversio Nylon Beatin Rakastuin mä looseriin -kappaleesta. Jos korealainen musiikki vierastuttaa, tästä on tuttua ja turvallista aloittaa.
4
Stray Kids: God’s Menu
Stray Kids edustaa K-popin noise music -genreä, johon kuuluvat EDM-vaikutteet, ääniefektit ja tavanomaisesta pop- ja rock-kappaleesta poikkeava rakenne – toki massoille räätälöitynä.
Ehdottomasti seuraava ryhmä, jota lähden kuuntelemaan, kun pandemia rauhoittuu.