Elämää ja ihmisiä Suom Lääkäril 2025;80:e43618, www.laakarilehti.fi/e43618

Kattavasti unesta ja hengityksestä

Kokenut kirjailijakaksikko on jatkanut unta eri näkökulmista käsittelevien kirjojen parissa, tällä kertaa unenaikaisten hengityshäiriöiden näkökulmasta. Kattavampaa teosta aiheesta saa etsiä, varsinkin suomeksi. 

Kirja käsittelee aihettaan hyvin laajasti etiologiasta diagnostiikkaan ja hoitoon asti. Lyhyet, mielenkiintoiset tietoiskut uniapnean ja CPAP-hoidon historiasta myös ilahduttivat.

Kuorsaus ja obstruktiivinen uniapnea haukkaavat luonnollisesti tekstistä isoimman osan, mutta harvinaisemmatkin unenaikaiset hypoventilaatiot käydään lyhyesti läpi. 

Kirjailijoiden mittava kliininen kokemus tuo tekstiin arvokkaan lisän; esimerkiksi kappale uniapneapotilaiden ajoterveydestä sisältää paitsi hyviä arviointiohjeita, myös kiinnostavaa pohdintaa vireystilasta ja liikenneturvallisuudesta kliinisestä näkökulmasta. Koska lihavuus on tärkein yksittäinen riskitekijä, uniapneapotilaan painonhallinta saa oman tärkeän kappaleensa. 

Kuorsaus ja uniapnea ovat unenaikaisen ylähengitystieahtauman eriasteiset ilmentymät. Koska kirjassa käsitellään ensin kuorsausta ja sitten uniapneaa, toisteisuutta tulee väistämättä. Teksti olisi kaivannut myös hieman napakkuutta sekä tarkempaa kirjoitus- ja pilkkuvirheiden editointia.

Kirjan kohderyhmä jää myös askarruttamaan. Innokkaallekin maallikolle yli 300 sivun lukupaketti on todella tuhti ja turhankin yksityiskohtainen, joskin suurin osa termeistä ja konsepteista selitetään hyvin auki. Vaikeat sanat ja lyhenteet voi vielä kerrata kirjan lopun kattavasta termistöstä. Ammattilainen puolestaan jää kaipaamaan tekstiin tai edes kappaleen perään lähdeviitteitä loppuun könttänä sijoitetun lähdeluettelon sijaan. 

Unenaikaiset hengityshäiriöt ovat väestössä erittäin yleisiä, ja ne voivat merkittävästi heikentää terveyttä ja elämänlaatua. Uniapnean komorbiditeetit ulottuvat monille eri erikoisaloille. Kirjaa voikin lämpimästi suositella kaikille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka ovat työssään millään tavalla tekemisissä unen tai ylipainon kanssa. 

Anne Hillamaa


Kirjallisuutta
1
Markku Partinen ja Anne Huutoniemi. Docendo 2024. Sivuja 350.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030