Suosittelen

Kesän tanssit kutsuvat

Vuoden 2017 tangokuningatar Aino Niemi kertoo olevansa tanssijana aloittelija.

Aino NiemiPekka Nykänen
Marja Seppälä
Aino Niemi keikkailee tänä kesänä muun muassa Anjalan Ankkapurhassa.

Katri Helena, Reijo Taipale, Rauli Badding ja Laila Kinnunen.

Aino Niemi kertoo tango- ja iskelmämusiikin puhutelleen häntä lapsesta asti. Tutut nimet olivat ahkerassa soitossa, ja yläkouluiässä kiinnostus eteni lauluharrastukseksi. Ensimmäiseen laulukilpailuunsa hän osallistui 13-vuotiaana.

Haaveena oli osallistua Seinäjoen Tangomarkkinoille.

Vuonna 2017 se toteutui. Niemestä tuli 18-vuotiaana historian toiseksi nuorin tangokuningatar.

Musiikki vei mukanaan, mutta elämäntehtävästä sävelet olivat olleet myös lapsuudesta asti selvät. Syksyllä 2019 tangokuningattaresta tuli medisiinari.

Neljännen vuosikurssin opiskelija on jatkanut keikkailua ja esiintyy kesällä tansseissa, konserteissa ja yksityistilaisuuksissa.

– Painotan keikkailun kesään, kun opinnoista on aikaa. Keikat ovat myös vastapainoa akateemiselle maailmalle, Niemi kertoo.

– Olen päässyt esiintymään myös Kuopion lääketieteen opiskelijoiden bändin kanssa, mikä on ollut opiskeluvuosieni kohokohtia. 

Marja Seppala
– Esiintyminen Kuopion lääketieteen opiskelijoiden bändin kanssa on ollut opiskeluvuosieni kohokohtia, Niemi kertoo. 

Vapaa-aikaansa Niemi käyttää urheiluun. Hän kilpailee juoksun ja hiihdon pitkillä matkoilla. Niemen isä on kiertänyt ulkomailla maratoneja ja pitkän matkan hiihtoja. Siskon mies, kollega Joel Naukkarinen, on maajoukkuesoutaja. Lapsuudesta lähtien on myös hirvikivääri kulkenut syksyisin metsässä mukana isän vierellä. 

Lavatanssien suhteen Niemi kertoo olevansa esiintyjänä kokenut mutta lavan toisella puolella aloittelija.

– Otan mukaani aina vakioparin ja lähden ennen kaikkea kuuntelemaan esiintyjää tai orkesteria, hän kertoo.

Suositukset kesän tansseihin tulevat siis aloittelijan näkökulmasta.

1.  Pikakurssi paikan päältä

Askeleet hukassa? Jos kaipaat opastusta, hyvä vaihtoehto on tanssikurssi tai yleensä noin tunnin mittainen pikakurssi ennen tanssi-iltaa. Useilla lavoilla tarjotaankin lipun hintaan pikaperehdytys johonkin tanssilajiin.

Tunti toimii lämmittelynä. Samalla näkee muita paikallaolijoita.

Jos tanssiminen on alkutekijöissä, kannattaa lähteä lavalle kaverin kanssa. Kynnys tanssia on matalampi. Toisaalta tuntemattoman kanssa tanssiminen voi olla virkistävä kokemus ja kuulumisten vaihtaminen tanssin lomassa on mukavaa.

Ennakkoluulottomalla asenteella ja hyvillä käytöstavoilla pärjää pitkälle.

2.  Kengät kohdilleen

Lavatansseihin liittyvät mielikuvat hulmuavista kellohameista ja lakeerikengistä. Monille pukeutuminen on tärkeä osa tanssi-iltaa ja sen keinoin voi ilmaista itseään ja tanssi-identiteettiään.

Marja Seppälä
– Osaisiko näillä vielä kävellä, Niemi miettii tangokuningatarajan korkkareistaan. Hän neuvoo valitsemaan kesän tansseihin mukavat kengät.

Kuuman kostea kesäilta ruuhkaisella tanssilavalla voi kuitenkin yllättää. Kannattaa lähteä liikenteeseen mukavissa, kevyissä ja hyvältä tuntuvissa vaatteissa.

Erityisesti hyvät kengät tekevät illasta mukavamman. Vaihtoehtoja ja makuja on monia, itse suosin lenkkikenkiä tai kevyitä tennareita.

Sääntöjä ei ole!

3. Anna musiikin viedä

Latino-rytmit, perinteinen valssi vai improvisoiden?

Lue myös

Tanssilajeja on useita ja monille ovat varmasti jääneet parhaiten mieleen kouluaikaiset tanssit. Orkesterit soittavat illan aikana laajasti tanssilajeja ja yleinen sääntö on, että yhtä lajia soitetaan kaksi kappaletta peräkkäin. Parin kanssa tanssitaan silloin kaksi tanssia ennen mahdollista vaihtoa.

Askeleet ja kuviot ovat kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta. Anna musiikin viedä!

Marja Seppala
Vapaa-aikaansa Niemi käyttää urheiluun. Hän kilpailee juoksun ja hiihdon pitkillä matkoilla.

Tanssiminen vaatii läsnäoloa ja keskittymistä hetkeen, mikä tulee meille kiireisen arjen keskellä tarpeeseen. Kevyestä liikunnasta, musiikkia sekä sosiaalista kanssakäymistä saatavat terveysvaikutukset ovat kaikki kotiinpäin.

4.  Tutustu ympäristöön

Tanssilavat huokuvat usein lähiseudun historiaa ja kokoavat paikallisia yhteen. Kannattaa tutustua etukäteen lavaan ja mitä sen ympäristöstä löytyy. Suomen kesäiset kylät voivat yllättää ja ihastuttaa!

Kotiseutuani on Kymenlaakso. Kymijoen rannalta löytyvät Tirvan lava Utista sekä Kallioniemen lava Korialta. Tirvan ohjelmistossa on kaikenikäisille sopivia esiintyjiä, puitteet ovat siistit ja tunnelma nuorekas. Kallioniemi palvelee myös suurta joukkoa tanssikansaa ja maisemat ovat sielläkin idylliset.

Jos kesän festarit ovat hakusessa, suosittelen lämpimästi Seinäjoen Tangomarkkinoita. Tunnelma Pohjanmaalla heinäkuussa on ainutlaatuinen.

Kirjoittaja

Aino Niemi, Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030