• Angiotensiinireseptorin salpaajat ja koronavirus

  Angiotensiinireseptorin salpaajien tehoa akuutin keuhkovaurion hoidossa hiirillä on tutkittu sekä SARS-epidemian (1) että lintuinfluenssaa aiheuttavan H5N1-viruksen yhteydessä (2).

  Henri Lampikoski, Ilkka Pakkala

  Keskus­telua ‐ 3.4.2020 ‐ 14-15/2020 ‐ Kommentteja

 • Seuranta paksusuolessa tehdyn endoskooppisen limakalvoresektion jälkeen

  Kiitän professori Markus Mäkistä ja osastonylilääkäri Ritva Koskelaa ansiokkaasta päivityksestä, joka koskee paksusuolen esiastemuutosten kontrollitähystysten tarvetta (SLL 8/2020) (1). Kuten artikkelissa todetaan, kansainväliset suositukset polypektomian jälkeisestä ensimmäisestä seurantatähystyksestä perustuvat siihen, että muutokset on poistettu kokonaan joko leikkauksella tai endoskooppisilla menetelmillä, kuten polypektomialla, limakavoresektiolla (EMR) tai submukoosan dissektiolla (ESD).

  Urpo Kinnunen

  Keskus­telua ‐ 27.3.2020 ‐ 13/2020 ‐ Kommentteja

 • Seurannan tarpeen arviointiin vaikuttavat monet tekijät

  Kiitämme ylilääkäri Urpo Kinnusta erinomaisesta kommentista, joka koskee endoskooppisen limakalvoresektion ja yleensä limakalvomuutosten epätäydellisen poiston jälkeistä seurantaa (1). Aihe on tärkeä, mutta limakalvomuutoksen poiston jälkeisen seurannan tarpeen arviointiin vaikuttavat niin monet tekijät, ettemme aiheen rajauksen vuoksi käsitelleet katsauksessamme menetelmiä ja suosituksia epätäydellisen poiston näkökulmasta.

  Markus Mäkinen, Ritva Koskela

  Keskus­telua ‐ 27.3.2020 ‐ 13/2020 ‐ Kommentteja

 • Tyypin 2 diabetesepidemia odottaa edelleen ratkaisuja

  Kollega Sakari Karhuvaara nostaa Lääkärilehden keskustelupalstalla (SLL 9/2020) (1) esiin erittäin tärkeän ja monesti unohtumaan päässeen asian tyypin 2 diabeteksen hoidosta: elintapamuutokset ovat vaikuttavaa hoitoa. Hän viittaa tuoreisiin DiRECT-tutkimuksen havaintoihin (2,3), mutta asiaa on Suomessa tutkittu jo 30 vuotta siten.

  Matti Uusitupa

  Keskus­telua ‐ 20.3.2020 ‐ 12/2020 ‐ Kommentteja

 • Tehottomista hoidoista on luovuttava

  Jos hoidossa kajotaan ihmisen fyysiseen tai henkiseen terveyteen, sen tulisi perustua pelkästään tieteelliseen näyttöön, ei uskomuksiin. Siksi mm. nilkan nivelsiteiden päivystyksellisistä korjausleikkauksista luovuttiin. Tieteellinen näyttö osoitti ne turhiksi.

  Martti Hirn

  Keskus­telua ‐ 20.3.2020 ‐ 12/2020 ‐ Kommentteja

 • Mieliharmin medikalisaatio

  Suomen Lääkärilehden (8/2020) pääkirjoitus oli otsikoitu "Medikalisaatiosta on puhuttava" (1). Yksi tämän ilmiön kukoistavimpia alueita on mielenterveys.

  Kari Raivio

  Keskus­telua ‐ 13.3.2020 ‐ 11/2020 ‐ Kommentteja

 • Vääriä säästöpäätöksiä vanhuspsykiatriassa

  Psykiatrisen avohoidon kehittäminen on säästöpaineissa jäänyt riittämättömäksi. Varsinaisia vanhuspsykiatrisia avopalveluja ole kaikkialla lainkaan, ja joissakin sairaanhoitopiireissä vanhuspsykiatriset osastot on suljettu. Kuopiossa on äskettäin päätetty Julkulan sairaalan vanhuspsykiatrisen osaston sulkemisesta, ilmeisesti vaikean taloustilanteen aiheuttamana paniikkireaktiona.

  Hanna-Mari Alanen, Eija Lönnroos, Tiina Talaslahti, Risto Vataja, Milena Ginters, Annamari Sorri, Liisa Mykkänen, Esa Leinonen, Hannu Koponen

  Keskus­telua ‐ 6.3.2020 ‐ 10/2020 ‐ Kommentteja

 • Tutkimuksen tekemisen tuskaa

  Lääkärinä olen yliopistosairaalan työn ohessa pitänyt merkityksellisenä, että teen samalla tutkimusta. Tutkimuspotilaitani ovat poliklinikalle tutkimuksiin ja hoitoihin tulevat raskaana olevat naiset.

  Tommi Vimpeli

  Keskus­telua ‐ 6.3.2020 ‐ 10/2020 ‐ Kommentteja

 • Mielenterveys, hyvinvointi ja perustulo

  Sami Pirkola kirjoitti Lääkärilehden 7/2020 pääkirjoituksessa tärkeästä asiasta (1). Köyhyyteen, huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen liittyy kaikkien mahdollisten terveys- ja mielenterveysriskien kasaantumista. Suomessa mielenterveyteen liittyvät terveyserot ovat suuret, eivätkä palvelujärjestelmä ja mielenterveyspolitiikka ole pystyneet riittävän hyvin vaikuttamaan niihin.

  Pekka Aarninsalo

  Keskus­telua ‐ 28.2.2020 ‐ 9/2020 ‐ Kommentteja

 • Panostetaan elintapamuutoksiin mittausten sijaan

  Sokeri on vaarallisempaa kuin ruuti ja Coca-Cola suurempi uhka kuin Al-Qaida, kirjoittaa Yuval Harari (1). Tyypin 2 diabetes tosiaan tappaa maailmanlaajuisesti enemmän kuin sodat, terrorismi ja väkivalta yhteensä.

  Sakari Karhuvaara

  Keskus­telua ‐ 28.2.2020 ‐ 9/2020 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.

Ajassa
Influenssakausi on ollut laimea

Merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu missään ikäryhmässä.

Blogi
Ainoa mitä pitää pelätä, on pelko itse

Alikersantti Rokan sanoin ”jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka”, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.

Kommentti
Tartuntatautilääkärin uusi arki

Vähänpä aavistin, kuinka rajusti työpäiväni muuttuvat, kirjoittaa Minna Mantila.