• Toimenkuva näkyy reseptikustannuksissa

  Kardiologikollegani Juhani Partanen kertoi Lääkärilehdessä 24/2015 (1) Nyt on pakko kysyä -palstalla kunnostautuneensa reseptikustannussäästäjänä: vain 26 euroa/resepti vuonna 2014, kun muiden kardiologien reseptikustannukset olivat 46 euroa/resepti. Omaa 27 euroa/resepti -saavutustani selvitellessäni huomasin, että kysymyksessä oli suurimmaksi osaksi ns. tilastoharha.

  Raimo Kettunen

  Keskus­telua ‐ 14.8.2015 ‐ 33/2015 ‐ Kommentteja

 • Ryhtiä sairauslomiin

  Viime kuukausina on moitiskeltu suomalaisia sairauslomakäytäntöjä liian lepsuiksi. Sairauslomat ovat kansainvälisissä vertailuissa ylettömän pitkiä, vaikka sairastavuus ei ole sen suurempi kuin muissa maissa ja on vähenemässä. Erityisesti on mainittu masennus ja muut mielenterveyden ongelmat sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Pitkä sairausloma voi vaikeuttaa työhön paluuta ja lisätä työttömyyden riskiä. Sairauslomien kustannukset ovat suuremmat kuin sairauksien hoidot, minkä varsinkin erikoissairaanhoidon kalleutta valittavat kunnallispoliitikot helposti unohtavat.

  Kari Raivio

  Keskus­telua ‐ 21.8.2015 ‐ 34/2015 ‐ Kommentteja

 • EBM yrittää puskea kokemuksen syrjään

  Olipa sykähdyttävää lukea Lääkärilehdestä 33/2015 Pekka Louhialan pääkirjoitusta Mitä kuuluu, EBM? (1). Itse koin ensi kertaa ehkä 15 vuotta sitten, että elämänaikaisen opiskelun ja kokemuksen tuomaa ammattitaitoa ei enää arvostettukaan hoitolinjoja suositeltaessa.

  Martti Vastamäki

  Keskus­telua ‐ 28.8.2015 ‐ 35/2015 ‐ Kommentteja

 • Potilasohje ei riitä lääkkeen toimittamiseen

  Lääkärilehdessä 33/2015 käsiteltiin Kanta-palvelun heinäkuista käyttökatkosta ja todettiin, että häiriön aikana potilaat saavat e-reseptillä kirjoitetut lääkkeensä apteekista, jos heillä on potilasohje mukanaan (1). Apteekista ei kuitenkaan voi toimittaa e-reseptillä kirjoitettuja lääkkeitä pelkän potilasohjeen perusteella, mikäli yhteyttä reseptikeskukseen ei ole. Emme voi apteekista tällöin mitenkään varmistaa, onko lääkemääräys jo esimerkiksi käytetty kokonaan, emmekä voi kirjata reseptikeskukseen lääkettä toimitetuksi.

  Maria Taipaleenmäki

  Keskus­telua ‐ 28.8.2015 ‐ 35/2015 ‐ Kommentteja

 • Lievä aivovamma on ongelmallinen käsite

  Kollegat Luoto, Öhman ja Honkaniemi korostivat pääkirjoituksessaan Lääkärilehdessä 25/2015 (1) tarvetta kirjata lievänkin aivovamman löydökset tarkasti. Olen täysin samaa mieltä.

  Olli Tenovuo

  Keskus­telua ‐ 11.9.2015 ‐ 37/2015 ‐ Kommentteja

 • Myöhäinen diagnoosi tuottaa ongelmia

  Kiitämme dosentti Tenovuota hänen antamastaan arvokkaasta palautteesta. Aivovammojen diagnostiikkaa pyritään kehittämään kansainvälisesti (1). Tulevaisuudessa meillä on toivottavasti käytössä objektiivisia mittareita diagnostiikan eri vaiheisiin ja osa-alueisiin. Useiden vuosien ajan olemme kuitenkin aiempien diagnostisten parametrien varassa.

  Teemu M. Luoto, Juha Öhman, Jari Honkaniemi

  Keskus­telua ‐ 11.9.2015 ‐ 37/2015 ‐ Kommentteja

 • Musiikkia ja kommunikaatiota

  Lääkärilehdessä 36/2015 uutisoitiin, että tutkijat haluavat säännöt leikkaussalien musiikkiin (1). Pohjana olleessa tutkimuksessa (2) esitettiin, että musiikki voi vaikuttaa leikkaustiimin kommunikaatioon.

  Hannu Savolainen

  Keskus­telua ‐ 18.9.2015 ‐ 38/2015 ‐ Kommentteja

 • M. pneumoniaen diagnostiikan ja hoidon sudenkuopat

  Kiitos kollegoille Huttunen, Syrjänen ja Vuento Lääkärilehdessä 34/2015 julkaistusta valaisevasta katsauksesta antibioottihoitoihin (1). Haluaisin vielä kommentoida Mycoplasma pneumoniae -infektioiden diagnostiikkaa ja hoitoa. Nämä taudit ovat usein pitkällisiä ja potilaat tahtovat uupua oireisiin. Tavallisimmin kyse on pitkittyneestä yskästä.

  Petteri Carlson

  Keskus­telua ‐ 25.9.2015 ‐ 39/2015 ‐ Kommentteja

 • M. pneumoniae -vasta-aineiden määrittäminen usein hyödytöntä

  Kiitämme dosentti Petteri Carlsonia artikkelimme (1) herättämistä ajatuksista. Olemme samaa mieltä kirjoittajan kanssa siitä, että Mycoplasma pneumoniae -vasta-aineiden määrittäminen on useimmiten hyödytöntä.

  Reetta Huttunen, Jaana Syrjänen, Risto Vuento

  Keskus­telua ‐ 25.9.2015 ‐ 39/2015 ‐ Kommentteja

 • Musiikki voi myös viedä keskittymiskyvyn

  Lääkärilehdessä on käsitelty leikkaussaleissa soitettavaa musiikkia. Ensin referoitiin (1) Lontoossa tehtyä tutkimusta (2), jonka mukaan äänekäs musiikki kiristää leikkaussalin ilmapiiriä. Tämän jälkeen kirurgikollega Hannu Savolainen esitti perustellun ja vastakkaisen näkemyksen todeten, ettei voisi kuvitella toimivansa pääleikkaajana ilman musiikkia (3).

  Martti Vastamäki

  Keskus­telua ‐ 9.10.2015 ‐ 41/2015 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.

Ajassa
Jatkossa monen lääkärin työterveyshuollon järjestää hyvinvointialue

Kuntien palveluksesta siirrytään uudelle työnantajalle, jolloin vaihtuu myös työterveyshuollon toteuttamistapa.

Tieteessä
Ribosiklibin ja letrotsolin yhdistelmällä yli vuosi lisää elinaikaa levinneessä rintasyövässä

Samankaltaisia tuloksia voidaan odottaa myös kahdelta muulta sykliini4/6 kinaasin estäjältä.

Ajassa
Mehiläinen tiivistää yhteistyötä yliopistojen kanssa

Yritys solmi puitesopimukset tutkimus- ja opetusyhteistyön vahvistamiseksi lääkäreitä kouluttavien yliopistojen kanssa.