• Iranilaisen miehen tapaus - kuvaus kidutuskokemusten hoidosta

  Traumaperäinen stressireaktio on normaali seuraus kidutuksesta. Iranilaista miestä oli pidetty vangittuna ja häntä oli kidutettu poliittisten mielipiteidensä vuoksi saahin ajan Iranissa. Miehen paettua maasta ja muutettua Ruotsiin asumaan ahdistusreaktion oireet alkoivat. Hän kärsi monista yleistyneistä ehdollisista reaktioista, jotka esiintyivät jokapäiväisissä tilanteissa. Oireina esiintyi jännittyneisyyttä, raajojen vapinaa, keskittymisvaikeuksia ja erilaisia pelkoja. Hän hakeutui terapiaan, jossa käytettiin kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvia sovelluksia, mm. itsehavainnointia, sovellettua rentoutusta ja altistusta ongelmatilanteille. Puolentoista kuukauden terapiajakson jälkeen mies pystyi hallitsemaan kaikki ongelmatilanteet ilman liiallisia reaktioita. Oheinen tapauskertomus julkaistaan 10 vuotta terapian jälkeen.

  Tero E. Timonen, Martti T. Tuomisto

  Tapaus­selostus ‐ 10.2.1997 ‐ 5/1997 ‐ Kommentteja

 • Optikusneuropatia amiodaronin käyttäjällä

  Amiodaronia käytetään vaikeiden rytmihäiriöiden hoidossa. Kirjallisuudesta löytyy selostukset 24:stä sen käyttöön liittyvästä optikusneuropatiatapauksesta. Tässä esitettävässä tapauksessa 56-vuotiaalle miespotilaalle kehittyi molemminpuolinen näköhermon pään turvotus ja myöhemmin optikusatrofia. Näöntarkkuuden huononeminen ja näkökenttäpuutokset johtivat pysyvään työkyvyttömyyteen. Amiodaronia käyttävien potilaiden silmämuutoksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

  Pirjo Aisala, Eila Mustonen

  Tapaus­selostus ‐ 1.2.1997 ‐ 4/1997 ‐ Kommentteja

 • Verenkiertohäiriö säärihaavan syynä jää usein selvittämättä

  Yli 90 % kroonisista säärihaavoista on verisuoniperäisiä. Kirjoittajien mukaan säärihaavojen hoidossa tyydytään liian usein konservatiiviseen haavan hoitoon, vaikka verisuonikirurgin konsultaatio sekä kattava verisuoniselvitys hoidon varhaisessa vaiheessa auttaisivat pääsemään nopeasti oikeille jäljille taudin aiheuttajaa etsittäessä. Kun verenkiertohäiriö tunnistetaan ajoissa, voidaan välttää tämän tapausselostuksen kaltaiset hoidon viivästymiset, säästetään potilasta tarpeettomilta kärsimyksiltä ja säästetään yhteiskunnan varoja estettäessä näiden invalidisoivien haavojen hoidon pitkittyminen.

  Aarno Lehtola, Fausto Biancari, Sorjo Mätzke, Sirpa Asko-Seljavaara, Johan Edgren, Mauri Lepäntalo

  Tapaus­selostus ‐ 20.12.1997 ‐ 36/1997 ‐ Kommentteja

 • Sarveiskalvon kilpihaavauma - harvinainen vernaalisen keratokonjunktiviitin komplikaatio

  Allerginen konjunktiviitti on varsin tavallinen ongelma ja saadaan lähes aina hoidetuksi paikallisilla ja systeemisillä allergialääkkeillä. Jotkut allergisen konjunktiviitin muodot saattavat kuitenkin olla vaikeahoitoisia ja jopa näköä uhkaavia. Silmän etuosien tutkiminen biomikroskoopilla on aiheellinen etenkin nuorten potilaiden allergisten silmäoireiden pitkittyessä, jotta vaikeammat allergisen konjunktiviitin muodot kyetään ajoissa tunnistamaan.

  Tapio Ihanamäki, Heikki Seppä

  Tapaus­selostus ‐ 1.6.1998 ‐ 16/1998 ‐ Kommentteja

 • Salakuljetettujen simpukoiden aiheuttama koleratapaus

  Viime tammikuussa todettiin Vantaalla ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen Suomessa saatu koleratapaus. Taudin välittäjäksi osoittautui Thaimaasta salakuljetetut simpukat, jotka valmistettiin ateriaksi pintaa ruskistamalla. Viime vuosina on maassamme todettu myös useita muita ostereiden ja simpukoiden levittämiä infektioita. Ruokamyrkytyksiä hoitavien lääkäreiden ja näytteitä tutkivien laboratorioiden tulisi ottaa huomioon myös harvinaisempia infektioita aiheuttavien mikrobien mahdollisuus. Simpukoita ja ostereita valmistettaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota niiden riittävään kuumennukseen; vastoin julkisuudessa esitettyjä tietoja lyhytaikainen kuumennus ei riitä kokonaan poistamaan sairastumisen riskiä.

  Antti Pönkä, Anja Siitonen, Aulikki Sivonen, Tarja Tiippana-Kinnunen, Maija Hatakka, Annikki Silander, Matti Jahkola

  Tapaus­selostus ‐ 1.11.1998 ‐ 31/1998 ‐ Kommentteja

 • Säärihaavan hoito hitusiirrolla

  Säärihaavan hoito vaatii kärsivällisyyttä, koska sen paraneminen kestää usein kuukausia, jopa vuosia. Ihon kasvaminen haavan yli on hidasta, ja haava tulehtuu herkästi. Kirjoittaja esittelee yksinkertaisen hitusiirtotekniikan, jossa pieniä ihon hitusia siirretään kasvamaan haavan pohjaan. Haavan umpeenkasvu nopeutuu, ja tekniikkaa voidaan käyttää melko laajojenkin haavojen hoitoon.

  Kari Eskola

  Tapaus­selostus ‐ 31.1.2003 ‐ 5/2003 ‐ Kommentteja

 • Lappilainen pihkahoito - uusi painehaavojen hoitokeino?

  Vaikeasti hoidettavat tulehtuneet painehaavat ovat yleinen kliininen ongelma terveyskeskusten vuodeosastoilla ja vanhoja pitkäaikaispotilaita hoitavilla osastoilla. Painehaavat aiheuttavat hoitohenkilökunnalle runsaasti työtä ja muodostavat infektioriskin. Modernin lääketieteen tarjoamat hoitomuodot ovat usein tehottomia ja hoitotulokset huonot.

  Arno Sipponen, Jouni Lohi

  Tapaus­selostus ‐ 19.9.2003 ‐ 38/2003 ‐ Kommentteja

 • Hengenvaarallinen subkutaaniemfyseema paineilmanaulaimen vahingonlaukauksesta

  · Subkutaaniemfyseema voi syntyä erilaisissa tautitiloissa, traumoissa, toimenpiteissa ja tutkimuksissa. Tässä kuvatussa tapauksessa runkonaulaimen paineilma kulkeutui raajasta mediastinumiin, kun naula lävisti sekä paineilmaletkun että käden.

  Mikko Lax, Tove Palmgren, Per Rosenberg

  Tapaus­selostus ‐ 13.2.2009 ‐ 7/2009 ‐ Kommentteja

 • INR-arvon nousu eksenatidihoidon aikana

  - Varfariinilääkitystä vuosikausia käyttäneen diabeetikkomiehen INR-arvo hyppäsi nopeasti yli viitealueen, kun hoitoon lisättiin eksenatidi.

  Tapani Rönnemaa

  Tapaus­selostus ‐ 28.8.2009 ‐ 35/2009 ‐ Kommentteja

 • Dengue kohtasi hiihtäjän ennen joulua

  - Suomalaiset suuntaavat lomamatkansa usein Thaimaaseen.

  Veikko Viitasalo, Irma Koivula

  Tapaus­selostus ‐ 4.9.2009 ‐ 36/2009 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kansallinen lääkityslista etenee

Rakenteisen annostuksen käyttöönotot alkavat maaliskuussa 2022.

Ajassa
Koululaisten ahdistuneisuus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet

Tytöt kokivat ahdistuneisuutta poikia enemmän.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Miten tukea mieltä töissä?

Psykopodiaa-podcastissa keskustellaan tällä kertaa mielenterveydestä ja työelämästä.

Ajassa
Lääkäreiden äänikuningas iloitsee valtuustopaikasta

Kolmannelle kaudelle Muuramen kunnanvaltuustoon päässyt Ville Väyrynen miettii vielä maakuntavaalien ehdokkuutta.

Kommentti
Hattu nousee soten valmistelijoille

Tälle terveydenhuollon kannalta elintärkeälle porukalle harvemmin kohdistetaan julkisia kiitoksia, vaikka pitäisi, kirjoittaa Joel Kontiainen.

Ajassa
Lääkärilehti Forum: Muistisairauksien ilmaantuvuus vaikuttaa jo vähentyneen

Sydämelle terveelliset elämäntavat ehkäisevät myös muistisairauksia.