• Antiikin lahja lääketieteelle

  Lähes päivälleen vuosikymmen sitten lokakuun lopussa 2008 Lääkärilehteen ilmestyi uusi palsta, Columna Latina. Ensimmäisessä Columnassa osion olemassaoloa perusteltiin muun muassa näin: "Latina on lääketieteen tukipilari ja edellytys yhteisten ja yksiselitteisten termien löytämiselle kansainväliseen kanssakäymiseen."

  Hannu Ollikainen

  Columna Latina ‐ 2.11.2018 ‐ 44/2018 ‐ Kommentteja

 • Mesopotamian unohtunut lääketiede

  Länsimaisen lääketieteen historian näkemys on ollut, että muinaisen Mesopotamian (noin 3200–331 eKr.) lääketiede oli kiinteässä yhteydessä uskontoon ja magiaan. Sen vastakohtana on pidetty antiikin Kreikan hippokraattista lääketiedettä, jossa yliluonnollisilla tekijöillä ei ollut sijaa.

  Columna Latina ‐ 28.9.2018 ‐ 39/2018 ‐ Kommentteja

 • Taivutus hämää diagnooseissa

  Törmäämme usein oudolta tuntuviin muotoihin diagnooseissa, anatomisissa nimissä ja toimenpiteissä. Latinan sanat taipuvat viiden eri taivutuskaavan mukaan, ja sanan sukua (maskuliini, feminiini vai neutri?) on sanasta usein vaikea päätellä.

  Columna Latina ‐ 31.8.2018 ‐ 35/2018 ‐ Kommentteja

 • Terveyttä jumalia lahjomalla

  Ihmismieltä on leimannut kautta aikojen halu hallita sattumanvaraisina tapahtumia ja huijata kohtaloa. Moni turvautuu edelleen esimerkiksi astrologiaan, uskomushoitoihin tai muihin taikoihin tunteakseen hallitsevansa elämän sattumuksia tai pitääkseen onnettomuudet loitolla.

  Columna Latina ‐ 8.6.2018 ‐ 23/2018 ‐ Kommentteja

 • De Divis Medicis

  Klassisen kaskun mukaan jumalan erottaa kirurgista se, ettei jumala koskaan kuvittele olevansa kirurgi, eli: Quo distant chirurgus et Deus ipse? Deus se numquam chirurgum putat. Tästä huolimatta antiikin jumalilla oli lääkärimäisiä piirteitä siinä missä lääkäreillä jumalallisia.

  Columna Latina ‐ 27.4.2018 ‐ 17/2018 ‐ Kommentteja

 • Mistä kongressisanasto tuleekaan?

  Lääkärit matkustelevat monia muita ammattiryhmiä enemmän kansainvälisissä kongresseissa pitääkseen yllä ammattitaitoaan ja pysyäkseen kehityksen kyydissä. Columna Latina penkoo tällä kertaa kokouskielen lähteitä. Termit ovat varmasti tuttuja, mutta niiden taustat välttämättä eivät.

  Columna Latina ‐ 6.4.2018 ‐ 14/2018 ‐ Kommentteja

 • De epidemiis

  Antiikin kreikkalaisille epidemia tarkoitti oleskelua tai vierailua. Sanaa käytettiin myös Rooman keisarin vierailuista puhuttaessa, ja niitä juhlistavissa rahoissa esiintyivätkin sanat epidemía (kr.) ja adventus augusti (lat.). Epidemia saattoi merkitä jo antiikin ihmisille myös taudin oleskelua/vierailua, nosematos. Kirjalliset lähteet kertovat epideemisten tautien oireista. Moderni paleopatologia tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa muinaisia mikrobeja vainajien jäännöksistä, joskaan tuloksena ei väistämättä ole laaja poikkitieteellinen yhteisymmärrys. Antiikin maailmassa rutoksi (latinan pestis, kreikan loimos) saatettiin kutsua monenlaisia tartuntatauteja, kuten isorokko ja pilkkukuume.

  Columna Latina ‐ 2.2.2018 ‐ 5/2018 ‐ Kommentteja

 • Modernit roomalaiset

  Muinaisten roomalaisten tekstejä lukiessaan saa useinkin tietyn tuttuuden vaikutelman. Monet suomenkin kieleen kotoutuneet sanonnat paljastuvat jo antiikin roomalaisten tuntemiksi. Ja vaikka jotkin sanonnat ovat vieraita, niiden usein vinoa huumoria on helppo ymmärtää vielä nykyäänkin. Kuten esimerkiksi quidquid delirant reges plectuntur Achivi, vapaasti "hallitsijan hulluudesta maksaa kansa" tai tranquillo quilibet gubernator est, siis "tyvenellä kuka tahansa on ruorimies".

  Columna Latina ‐ 8.12.2017 ‐ 49/2017 ‐ Kommentteja

 • Mielenterveyden ammattilaiset antiikissa

  Antiikin maailmassa mielenterveyden asiantuntijoina esiintyivät toisaalta lääkärit ja toisaalta filosofit. He eivät kuitenkaan kilpailleet keskenään. Lääkärit hoitivat kehollisia tiloja, jotka vaikuttivat haitallisesti mieleen tai sieluun. Filosofit taas hoitivat sielua. Sanaa psykiatria (psykhe, sielu ja iatros, lääkäri) ei antiikissa tunnettu, sillä se on muodostettu vasta 1800-luvun alussa muinaiskreikan mallin mukaisesti. Mutta kun antiikissa puhuttiin sielun lääkäreistä, tarkoitettiin filosofeja, sielunelämän ammattilaisia, joiden lääkkeitä ja instrumentteja olivat filosofiset argumentit.

  Columna Latina ‐ 27.10.2017 ‐ 43/2017 ‐ Kommentteja

 • Veteraaniurheilijan vammoista

  Veteraaniurheilija (athleta veteranus) kohtaa harjoitellessaan ja kilpaillessaan erilaisia ongelmia kuin nuori. Veteranus oli Rooman armeijassa täysin eli 20–30 vuotta palvellut sotilas. Nykypäivän urheilija alkaa olla veteraani 35 ikävuoden jälkeen, mutta harrastus ja kilpaileminen jatkuvat usein vanhukseksi asti (athleta senex). Nykyään vanhemmalla iällä on yleistä kuntoilu (exercitatio corporis). Suosittu kuntoilupaikka on kuntosali (palaestra). Ehkä yleisin kuntoilumuoto on hölkkä (subsultim decurrere).

  Columna Latina ‐ 29.9.2017 ‐ 39/2017 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.