16 osumaa

Valokuva näyttää tunteet

Daniel Sundahl on kanadalainen ensihoitaja-palomies sekä valokuvaaja, joka herättää valokuvillaan keskustelua ensi- ja akuuttihoidon ammattilaisten työssäjaksamisesta. Sundahl käyttää kuviensa pohjana työssään kohtaamia tilanteita, jotka rekonstruoi uudelleen kuvattavaksi ja lopuksi maalaa digitaalisesti kuviensa päälle korostaakseen haluttua vaikutelmaa. Lopputulos on pysäyttävä ja ainakin minussa herättää ahdistuksen tunteitakin. Hän todella vangitsee tehokkaasti arkisen työn eri tilanteissa liikkuvia tunteita.

Sonja Sulkava

Runoja lääkärintyöstä

Olette ehkä jo kuulleetkin Reetta Huttusesta, tamperelaisesta infektiolääkäristä, joka kirjoittaa runoutta lääkäriydestä. Nyt häneltä on ilmestynyt esikoiskokoelma, joka kannattaa lukea. Valkoisessa takissa olen lähinnä mies (Enostone kustannus 2020) pääsee lääkärinä olemisen sävyihin ajoittain syvemmälle kuin suorasanaisella puheella pääsisi. Runous välittää hetkien nyanssit ja herkkyyden. Kun lääkärinä olemisen ammattilainen käyttää tätä instrumenttia taitavasti työnsä tutkimiseen, lopputulos on kiinnostava.

Sonja Sulkava

Vaikuttava vaikuttavuuskampanja

Tammikuun lopussa Yle julkaisi Areenassa 11 lyhytelokuvan sarjan nimellä Yksittäistapaus. Lyhytelokuvat ovat 15 ohjaajan ja käsikirjoittajan sekä yhteistyökumppaneiden luoma vaikuttavuuskampanja, joka tuo esiin sukupuolittunutta vallankäyttöä. Aihe on #MeToo-kampanjan ja sitä seuranneiden keskustelujen ansiosta ollut paljon esillä mediassa. Elokuva on loistava keino havainnollistaa, mitkä ovat niitä arjen tilanteita, joihin näissä keskusteluissa on toivottu muutosta. Pelkillä sanoilla olisi vaikea selittää, mikä on väärin esimerkiksi Tyttöbileet-lyhytelokuvan tilanteissa.

Sonja Sulkava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030