• Antiikin obstetriikkaa

  Kätilö on latinaksi obstetrix. Sana juontuu latinan verbistä ob-stare, seistä vastassa. Kätilöä merkitsevästä sanasta on johdettu synnytysoppia merkitsevä termi obstetrica, josta puolestaan tulee suomeen sana obstetriikka.

  Columna Latina ‐ 1.4.2016 ‐ 12-13/2016 ‐ Kommentteja

 • Antiikin ajan hygieniasta

  Lääketieteen puolijumalan Asklepioksen ja Epionen tytär Hygieia on noussut arvoon arvaamattomaan. Tulevaisuutemme ratkaisee se, miten osaamme kunnioittaa antiikista lähtien palvottua puhtauden, terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin jumalolentoa. Puhdas ilma ja vesi ovat katoava luonnonvara. Hygienian merkitys on esimerkiksi ebolan seurauksena ja antibioottiaikakauden hiipuessa omaan hybrikseensä kohonnut jälleen sille kuuluvaan arvoon. Hygienia henkilökohtaisen puhtauden ja terveyden, Roomassa valetudo, merkityksessä on siirtymässä sosiaalisen hyvinvoinnin, salus, suuntaan. Toiminnallinen, ennalta ehkäisevä terveydestä huolehtiminen, sanitas, nousee yleiseen tietoisuuteen tärkeänä osana lajimme säilymisstrategiaa. Turun yliopisto on lääketieteellisen tiedekunnan perustamisesta asti pitänyt yllä sosiaalilääketieteen ja hygienian oppituolia. Sote-uudistus edustaa samaa ajattelua.

  Columna Latina ‐ 4.3.2016 ‐ 9/2016 ‐ Kommentteja

 • Antiikin urheilu ja urheilulääketiede

  Urheilukisat on ikivanha kreikkalainen perinne. Sellaiset järjestettiin jo Troijan sodassa, Patrokloksen hautajaisissa (Ilias, 23. laulu). Urheilulajien tausta on sotilasurheilussa, ja koska kisoihin osallistuivat Kreikan parhaat sotilaat, kisojen ajaksi määrättiin yleinen ekekheiria, pyhä aselepo, kolmen kuukauden ajaksi. Kolme juoksijaa, spondophoroi, lähetettiin osallistujavaltioihin julistamaan olympiarauha. Sodat keskeytettiin eikä kuolemanrangaistuksia toteutettu.

  Columna Latina ‐ 29.1.2016 ‐ 4/2016 ‐ Kommentteja

 • Rooman imperiumin vetinen perusta

  Rooman maailmanvallan perusedellytyksiin kuului vesihuollon turvaaminen. Imperiumin vahvuus perustui hyvin organisoidun armeijan ohella hyvään tieverkostoon ja vesihuoltoon. Pompeijista, joka Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79 peittyi useita metrejä paksun vulkaanisen tuhkakerroksen alle, löytyy erinomaisia esimerkkejä antiikin insinööritaidosta.

  Columna Latina ‐ 27.11.2015 ‐ 48/2015 ‐ Kommentteja

 • Lääkärit epigrammeissa

  Marcus Valerius Martialis (noin 40-104) oli roomalainen runoilija, joka on tunnettu satiirisista epigrammeistaan. Nämä ovat lyhyitä runoja, joiden lopussa on terävä pisto tai lakoninen tai kiusoitteleva toteamus. Elinaikanaan Martialis julkaisi 12 kokoelmaa, yhteensä yli 1 000 runoa. Ne käsittelevät hänen kotikaupunkinsa Rooman elämän koko kirjoa. Martialiksen havaintokyky on tarkka ja hänen kynänsä terävä.

  Columna Latina ‐ 30.10.2015 ‐ 44/2015 ‐ Kommentteja

 • Koston jumalatar Poine (Poena) ja kipu

  Kreikkalaisessa mytologiassa koston jumalatar Poine oli myös kivun valtiatar. Englannin sana "pain" on etymologien mukaan tätä perua. Kipu on elimistön hälytysjärjestelmän ensimmäinen vartija, joka johtaa kipuaistimuksen aiheuttajan eliminoimiseen tai oireen hoitoon. Ulkoisiin vammoihin liittyvä kipu on ollut ammoisista ajoista lähtien helposti tunnistettava hoidon kohde. Ongelmallisempia olivat viskeraaliset tai ilman ulkoista syytä alkaneet kivut.

  Columna Latina ‐ 2.10.2015 ‐ 40/2015 ‐ Kommentteja

 • Viini ja antiikin viisaat

  Dionysos oli antiikin Kreikassa maanviljelyn, hedelmällisyyden, onnellisen elämän, ilon, viinin, viiniköynnöksen ja päihtymyksen jumala. Kansansuosio oli siis taattu. Dionysoksen kunniaksi järjestettiin juopottelujuhlia. Jopa naisille oli tarjolla omia juominkeja.

  Columna Latina ‐ 28.8.2015 ‐ 35/2015 ‐ Kommentteja

 • Harmaakaihin operatiivinen hoito antiikin Roomassa

  Aulus Cornelius Celsus, noin 35 eKr. - 50 jKr., kuvaa teoksessaan De Medicina, VII, 13-14, cataractan (vesiputous) operatiivisen hoidon hieman lyhennettynä seuraavasti (alkuperäistekstistä kääntänyt Ylermi Luttinen):

  Columna Latina ‐ 5.6.2015 ‐ 23/2015 ‐ Kommentteja

 • Silfion ja muut antiikin ehkäisyvälineet

  Halu nauttia sukupuolielämästä ilman subakuuttia perheonnen augmentaatiota eli jo antiikin maailmassa. Niinpä keksittiin keinoja välttää hedelmöittyminen tai estää raskaus jälkiehkäisyllä. Nykyisessä lääkärilatinassa ehkäisyväline on contraceptivum, joka paljastuu jo ilmiasultaan uudissanaksi. Antiikin kreikassa lähin vastine lienee ollut atokeion, synnytyksenestäjä. Useissa romaanisissa nykykielissä kondomi tunnetaan nimellä preservativo.

  Columna Latina ‐ 30.4.2015 ‐ 18/2015 ‐ Kommentteja

 • François Rabelais, renessanssilääkäri

  Ranskalainen renessanssikirjailija François Rabelais (n.1494 - 1553) tunnetaan rehevistä romaaneistaan, mutta hän oli aikanaan myös merkittävä lääkäri.

  Columna Latina ‐ 27.3.2015 ‐ 13/2015 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit tyytyväisiä ammatinvalintaan ja työhön

Lääkäri 2018 -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkäreiden ajatuksia.

Ajassa
Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti

Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Liitossa
Yhteiskuntavastuun on muututtava teoiksi

Meistä jokainen toivoo kokemusta tarpeellisuudesta, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Työssä
Lääkinnälliset laitteet

– mitä lääkärin tulee tietää?

Ajassa
Rannekkeen avulla lääkitys kohdilleen

Parkinson-potilaan oireiden vaikeusaste ja vaihtelu voidaan mitata kotioloissa.

Tieteessä
Työikäisten polven tekonivelleikkaus kannattaa

Leikkauksella saavutetaan merkittävää kivun lievitystä ja toimintakyvyn parantumista, osoittaa väitöstutkimus.