• Potilaan terveyttä on suojeltava kaikissa tapauksissa

  Potilaiden ääntä ei kuulla kosteusvaurioita selviteltäessä. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomissa 26.5.2019 julkaistusta homesairauksia käsitelleestä artikkelista, jossa haastateltu asiantuntija toteaa, ettei mikrobitoksiineista ole tullut potilaille myrkytysoireita (1).

  Saija Hyvönen

  Keskus­telua ‐ 30.8.2019 ‐ 35/2019 ‐ Kommentteja

 • Sukupuolidysforian hoitoon on kansainvälinen suositus

  LT Heidi Wikström kirjoittaa Lääkärilehden verkkosivulla (1), että sukupuolidysforian hoidossa tarvitaan malttia ja että lääkärin työssä on toimittava vastuullisesti, tutkimustietoon ja asiantuntijoiden näkemyksiin nojaten. Olemme Setan ylläpitämässä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa samaa mieltä ja mielestämme World professional association for transgender health -järjestön (WPATH) Hyvän hoidon suositus -oppaan (2) soveltaminen Suomessa on juuri tätä.

  Maarit Huuska

  Keskus­telua ‐ 23.8.2019 ‐ 34/2019 ‐ Kommentteja

 • Saattohoidossa tarvitaan yhteistyötä

  Terhokodin eläkkeelle jäänyt ylilääkäri Juha Hänninen totesi keskustelua-palstalla Lääkärilehdessä 32/2019 (1), että saattohoidon alennustila on häpeä. Hänninen ei kirjoittanut mielipidettä Terhokodin nimissä, eikä se edusta Terhokodin käsitystä saattohoidosta Suomessa.

  Annika Riska, Mirja Sisko Anttonen

  Keskus­telua ‐ 23.8.2019 ‐ 34/2019 ‐ Kommentteja

 • Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

  Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.

  Päivi Ruokoniemi, Johanna Linnolahti, Tuukka Tenhunen

  Keskus­telua ‐ 23.8.2019 ‐ 34/2019 ‐ Kommentteja

 • Saattohoidon alennustila on häpeä

  Ajankohtaissivujen uutisessa saattohoitokotien ahdingosta Lääkärilehdessä 24–31/2019 (1) Suomen neljää saattohoitokotia nimitettiin yksityisiksi saattohoitokodeiksi. Suomalaiset saattohoitokodit edustavat kolmatta sektoria ja ovat syöpäjärjestöjen toimintaa.

  Juha Hänninen

  Keskus­telua ‐ 9.8.2019 ‐ 32/2019 ‐ Kommentteja

 • Erikoislääkäripula ei poistu nykyresurssein

  Erikoistuvien lääkärien vakansseja tarvitaan ­lisää, tai Itä- ja Pohjois-Suomessa ei saada koulutettua tarvittavaa erikoislääkärimäärää, kirjoittaa Heikki Koskela.

  Heikki Koskela

  Keskus­telua ‐ 9.8.2019 ‐ 32/2019 ‐ Kommentteja

 • Ylipainon kimppuun kurittamatta

  Vastaavan päätoimittajan Pekka Nykäsen pääkirjoitus Ylipainon kimppuun (1) Lääkärilehdessä 22/2019 on hieno avaus. Terveydenhuollon potilaista suurin osa on ylipainoisia, ja lihavuuden aiheuttamat sairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa tavattomasti. Meitä lääkäreitä edustava liitto voi osaltaan vaikuttaa siihen, että maassamme tosissaan ryhdytään ehkäisemään ylipainoa.

  Pertti Mustajoki

  Keskus­telua ‐ 14.6.2019 ‐ 24-31/2019 ‐ Kommentteja

 • Haittaveroista realistisesti

  Päätoimittaja Pekka Nykänen kirjoitti Lääkärilehdessä 22/2019, kuinka tärkeää kansanterveyden kannalta on käydä ylipainon kimppuun (1). Tarvittavat toimenpiteet erityisesti ravintoasioissa vaativat, kuten kaikessa kasvatuksessa, sekä keppiä että porkkanaa. Porkkanaa eli valistusta ja ohjausta ei saa unohtaa.

  Pekka Puska

  Keskus­telua ‐ 14.6.2019 ‐ 24-31/2019 ‐ Kommentteja

 • Opioidien käytöstä keskusteltava edelleen

  Kela on lähettänyt oksikodonia tai fentanyyliä muuhun kuin syöpäkipuun määränneille lääkäreille henkilökohtaisen kirjeen. Sama teksti julkaistiin stilisoituna Lääkärilehdessä 23/2019 (1). Pyysin Kelalta myös paimenkirjeen luettavaksi, koska opioidilääkkeiden merkitys on tärkeä ja "oikea" käyttö altis monille mielipiteille.

  Erkka Syvälahti

  Keskus­telua ‐ 14.6.2019 ‐ 24-31/2019 ‐ Kommentteja

 • Diagnoosi on vain yksi näkökulma

  Tuula Tamminen arvioi kirjani Kiintymyssuhteet elämänkaaressa kirjallisuuspalstalla Lääkärilehdessä 21/2019 (1). Tamminen esittää kirjan rajautuvan psykoanalyyttiseen viitekehykseen. Väite on hämmästyttävä.

  Jari Sinkkonen

  Keskus­telua ‐ 14.6.2019 ‐ 24-31/2019 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto sai uusia kunniajäseniä

Lääkäriliiton valtuuskunta kutsui kunniajäseniksi Kirsti Pakkalan, Heikki Pälven ja Hanna Salmenpohjan.

Liitossa
Lääkäriliiton kollegiaalisuuspalkinnot Ilkka Kunnamolle ja Sirpa Lindroosille

Palkinnot luovutettiin ­Lääkäriliiton 110-vuotisjuhla­tilaisuuden ­yhteydessä Helsingissä.

Ajassa
Hallitus varautuu koronavirukseen rahalla ja koordinaatioryhmällä

THL on päivittänyt tällä viikolla laboratorio- ja toimintaohjeita koronavirukseen liittyen.

Ajassa
HUS nosti riippumattomuuden ykköseksi

– Silloin kun jokin koulutus katsotaan tarpeelliseksi, ensisijaisesti HUS kustantaa itse henkilökuntansa osallistumisen siihen, sanoo Piia Aarnisalo.

Ajassa
Mitä Lääkäriliitto minulle merkitsee?

Kolme lääkäriä kertoo liiton merkityksestä ja siitä, millaisia ajatuksia liiton juhlavuoden teema terveys ja kestävä kehitys herättää.

Ajassa
Jäsen uskoo vahvaan liittoon

Pirkko Miettinen kertoi Omin sanoin -haastattelussa, että Lääkäriliitosta on ollut helppo saada apua.