• Vanhin säilynyt lääketieteellinen tieto

  Niili loi tuhansia vuosia sitten perustan Egyptin kukoistavalle kulttuurille tähtitieteessä, matematiikassa, rakennustaiteessa ja lääketieteessä. Muinaisen Egyptin kukoistus alkoi syntyä noin 5000 vuotta sitten ja oli parhaimmillaan 2800-300 eaa.. Todennäköisesti vanhin ja varmuudella laajin lääketieteellinen tieto on peräisin muinaisesta Egyptistä. Tieto perustuu säilyneisiin papyrusteksteihin, muumiotutkimuksiin, taideteoksiin ja kreikkalaisen Herodotoksen (noin 484-425 eaa.) kirjoituksiin. Suotuisa lämmin ja kuiva ilmasto sekä hiekka ovat suosineet papyruskääröjen, hautojen ja taideteosten säilymistä.

  Columna Latina ‐ 7.3.2014 ‐ 10/2014 ‐ Kommentteja

 • III deklinaatio on hankalin lääkärilatinassakin

  Latinassa substantiivit taipuvat viiden deklinaation eli taivutuskaavan mukaan. Vaikein taivuteltava on kolmas deklinaatio. Emme pyrikään käsittelemään sitä kokonaan, vaan esittelemme perusperiaatteita ja niitä hankaluuksia, jotka liittyvät lääketieteen latinaan.

  Columna Latina ‐ 31.1.2014 ‐ 5/2014 ‐ Kommentteja

 • Jouluksi 2013

  Viime joulun Columnassa kerroimme joulupukin käynnistä latinankielisessä taloudessa, jollainen lääkäriperhekin voi mainiosti olla. Tänä vuonna jatkamme aattoillan viettoa joulupukin lähdön jälkitilasta - status post abitum Bocchi.

  Columna Latina ‐ 13.12.2013 ‐ 50-52/2013 ‐ Kommentteja

 • Nemo saltat sobrius

  Antiikin Rooman taitavin oikeuspuhuja oli Marcus Tullius Cicero, joka puolustaessaan oikeudessa Lucius Licinius Murenaa tuli sanoneeksi: "Eihän juuri kukaan tanssi selvin päin, ellei satu olemaan hullu, ei yksin ollessaan eikä hillityissä ja säädyllisissä juhlissa." "Nemo enim fere saltat sobrius, nisi forte insanit, neque in solitudine neque in convivio moderato atque honesto. "

  Columna Latina ‐ 29.11.2013 ‐ 48/2013 ‐ Kommentteja

 • Viini antiikin lääketieteessä

  Lääketieteessä viiniä on antiikista uudelle ajalle saakka käytetty edistämään ruuansulatusta, antamaan energiaa, edistämään toipumista ja lieventämään ahdistusta. Antiikissa viini oli jo sinänsä hyödyllinen lääke ja terveellisen ruokavalion olennainen ainesosa. Hippokraattisen koulukunnan omaksuman humoraaliopin mukaan viini lisäsi koleerisuutta ja vähensi ruumiista kylmyyttä ja kosteutta, minkä vuoksi sitä suositeltiin sairaille ja vanhuksille.

  Columna Latina ‐ 25.10.2013 ‐ 43/2013 ‐ Kommentteja

 • Lääkärilatinaa helpoimmasta päästä

  Latinan substantiivit taipuvat viiden taivutuskaavan eli deklinaation mukaan. Helpoin niistä on ensimmäinen eli a-deklinaatio. Toinen eli o-deklinaatio on hieman sitä hankalampi.

  Columna Latina ‐ 27.9.2013 ‐ 39/2013 ‐ Kommentteja

 • Symposium viinin ääressä

  Symposiumista tullee ensimmäisenä mieleen tieteellinen kokous, jossa katsellaan vuoron perään powerpoint-esityksiä ja puhujan edessä on lasi, johon hän jossain vaiheessa kaataa vettä kannusta tai pullosta. Sana tulee kreikan sanasta symposion, joka tarkoittaa yhdessä juomista. Etuliite syn- merkitsee samaa kuin latinan cum, ja loppuosa posion on samaa juurta kuin juomaa merkitsevä latinan sana potio. Juomisella tarkoitettiin nimenomaan viininjuontia. Noin seitsemän vuosisataa eaa. kreikkalaisten aatelismiesten keskuuteen levisi illanviettotapa, jossa toistakymmentä vierasta loikoi hevosenkengän muotoon asetetuilla sohvilla ja alkoi päivällisen jälkeen juoda viiniä yhdessä.

  Columna Latina ‐ 30.8.2013 ‐ 35/2013 ‐ Kommentteja

 • Imettämisen ylistys

  Antiikin kreikkalaisessa ja roomalaisessa kirjallisuudessa esiintyy usein naishahmo, johon päähenkilöllä tuntuu usein olevan lämpimämmät välit kuin omaan äitiin. Tuo hahmo on imettäjä, latinaksi nutrix (muun muassa sanan nurse kantasana). Varsinkin yläluokassa oli tapana, että äiti ei imettänyt lasta vaan lapsi annettiin imettäjälle. Tämä tapa oli yleinen vielä 1800-luvulla, mutta vähitellen imettäjän rintamaidon korvasivat tuttipullo ja erilaiset äidinmaidonkorvikkeet jopa siinä määrin, että edelleen on länsimaissakin niitä, jotka ajattelevat imettämisen kuuluvan köyhille, kouluttamattomille ja vähemmän hienoille.

  Columna Latina ‐ 31.5.2013 ‐ 22/2013 ‐ Kommentteja

 • Ex ore infantium - lasten suusta

  Tällä kertaa käsittelemme lasten kieltä ja sen kehitystä. Otsikko on oikeastaan paradoksaalinen, sillä latinan sana infans tarkoittaa vielä puhumatonta lasta eli vauvaa: fari, puhua. Samasta sanasta on tietenkin peräisin sana infantiili, lapsellinen. Jos henkilö ei ole taantunut aivan vauvan tasolle, suositeltavampi termi lienee pueriili taustallaan puer, poika ja puella, tyttö.

  Columna Latina ‐ 26.4.2013 ‐ 17/2013 ‐ Kommentteja

 • Maaliskuu - Mensis Martii et obstetricis

  Näillä leveysasteilla korjaavat obstetrikot maaliskuussa edellisen kesän hedelmät. Rooman luonto ei omastamme poikennut. Obstetriikka-termin takaa löytyy latinan verbi obstare, seistä vastassa - sitähän synnytyksen avustaminen käytännössä enimmäkseen on. Antiikin ajoista lapsenpäästö on ollut naisten tehtävä, siitä latinan termi obstetrix, kätilö, III deklinaation feminiini. Vasta 1800-luvun lopulla hyväksyttiin obstetriikka osaksi medisiinaa ja siten miehetkin saattoivat tulla alalle.

  Columna Latina ‐ 22.3.2013 ‐ 12/2013 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.

Kommentti
Yhden naisen yritys

Vasta yrityksen perustettuani olen nähnyt, että polku on ollut koko ajan perässäni, kirjoittaa Marika Kandell.

Ajassa
Jopa joka viidennen työkyky heikentyy hellejaksoina

Työterveyslaitos tutkii kuumassa työskentelyn vaikutuksia muun muassa sairaalassa.