In memoriam

Aapo Lehtonen 18.12.1936–17.8.2022

Jorma ViikariIsmo RäihäMaaria SeppäläLasse Lehtonen
Lääkärilehti

Professori Aapo Lehtonen kuoli pitkään sairastamansa Parkinsonin taudin komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 85-vuotias. Hän syntyi Liedossa.

Lääkäriksi Lehtonen valmistui 1962 ja väitteli tohtoriksi professori Eino Kulosen tutkimusryhmästä 1968. Hän erikoistui sisätautien erikoislääkäriksi 1969.

Turun kaupunginsairaala tuli hänelle tutuksi sisätautien osastonlääkärinä 1971–73. Hän palasi Tyksiin sisätautien poliklinikan lääkäriksi 1973–84 ja teki työnsä ohessa runsaasti tutkimusta, erityisesti verenpainetaudin lääkehoidosta sekä liikunnan ja rasva-aineenvaihdunnan yhteyksistä.

Lehtonen valittiin Turun sisätautisairaalan ylilääkäriksi 1984, ja sitä tehtävää hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä asti 1999. Ylilääkärinä hän oli vakaa ja rauhallinen, ja hänen ennustettava tapansa johtaa herätti henkilökunnassa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Hänen aikanaan vanhustenhoidossa panostettiin erityisesti kotihoidon kehittämiseen.

Turun yliopiston geriatrian professoriksi Lehtonen valittiin 1997. Hän käynnisti useita merkittäviä pitkäaikaistutkimuksia, joista tärkein on vuonna 1991 alkanut tuhannen 70-vuotiaan turkulaisen terveydentilan seurantatutkimus (Turun Vanhustutkimus), joka kesti yli 20 vuotta. Eläkkeelle jäätyään Aapo jatkoi tutkimustyötä – aamuvirkkuna hän oli usein työskennellyt jo pari tuntia muiden vasta virittäytyessä kohtaamaan päivän haasteet.

Yksityisvastaanotolla hän jatkoi pitkäaikaisten potilaidensa seuraamista 75 vuoden ikään asti.

Lue myös

Hänen asiantuntemustaan käytettiin mm. Suomen Sisätautilääkäriyhdistyksen, Suomen Geriatriyhdistyksen ja Societas Gerontologica Fennican hallituksessa sekä Lääketehdas Leiraksen lääketieteellisessä neuvottelukunnassa.

Aapo harrasti runsaasti liikuntaa ja juoksi useita maratoneja: ennätys oli kunnioitettava, 2 tuntia 37 minuuttia. Hän toimi TPS:n jalkapallojoukkueen lääkärinä 1960-luvulta alkaen yli 30 vuoden ajan. Hän sai Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun Ansiomitalin 1997.

Kaupunginsairaalan lääkärien muistissa on hyvin jokakesäinen juhla Aapolle rakkaassa Kustavin kesäpaikassa leppoisan yhdessäolon ja yltäkylläisen tarjoilun parissa.

Liisa-vaimon kanssa Aapo oli naimisissa 64 vuotta, vuodesta 1958. Lapsia on kaksi, lastenlapsia 4 ja lastenlastenlapsiakin 2. Kiinnostus lääkärintyöhön on siirtynyt pojalle, pojanpojalle ja tyttärenpojalle.

Kirjoittaja

Jorma Viikari, Ismo Räihä, Maaria Seppälä, Lasse Lehtonen Kirjoittajat ovat Aapo Lehtosen pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä sekä Aapon poika.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030