In memoriam

Erkki Sakari Heikkinen 06.12.1931–3.4.2022

Willy SerloJuhani MerikantoOuti NybergPaula Rossi
Lääkärilehti

Professori Erkki Heikkinen syntyi itsenäisyyspäivänä 1931 Hollolassa, jossa hän varttui 7-lapsisessa perheessä Voistion kartanossa. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui 1960 Helsingin yliopistosta. Kirurgiksi erikoistumisen Erkki aloitti Seinäjoen keskussairaalassa jatkaen uraansa Oulun lääninsairaalassa ja pätevöityen kirurgian erikoislääkäriksi 1966. Oysissa Erkki työskenteli kirurgian erikoislääkärinä, apulaisylilääkärina ja kirurgian apulaisprofessorina. 1968–1969 hän erikoistui lastenkirurgiksi Helsingin yliopistossa. Oulun yliopiston uuden lastenklinikan valmistuessa 1978 hän pystytti lastenkirurgian yksikön toimien sen ylilääkärinä eläköitymiseensä 1994 saakka. Työssään hän oli arvostettu ja pidetty lääkäri ja esimies, joka arvosti kaikkia työyhteisönsä jäseniä. Eläköityessään Erkki oli Oysissa pisimpään yhtäjaksoisesti työskennellyt lääkäri.

Erkki yhdisti urallaan kliinisen työn ja tieteellisen toiminnan: suoritti tuhansia leikkauksia ja julkaisi yli 70 tieteellistä artikkelia (mm. lasten lonkkasairauksista, tuumoreista, porttahypertensiosta ja mikrokirurgiasta). Erkki oli taitava kirurgi ja pioneeri monella kirurgian ja lastenkirurgian alalla: hän oli mukana Oysin ensimmäisessä avosydänleikkauksessa, aloitti lasten sydänkirurgian Oulussa 1980-luvun alussa, teki gastrokirurgisia, neurokirurgisia ja ortopedis-traumatologisia leikkauksia sekä mikrovaskulaarisia luusiirteitä ja replantaatioita. Erkille myönnettiin professorin arvonimi 1982.

Lue myös

Suomen lastenkirurgiyhdistyksessä Erkki oli aktiivinen jäsen ja puheenjohtaja 1985–1988. Hän oli Suomen lastenkirurgiyhdistyksen, lastenlääkäriyhdistyksen sekä lastenortopediyhdistyksen kunniajäsen.

Tennis oli Erkin lempiharrastus. Yhdessä puolison kanssa mökkeiltiin Vaalassa sekä Kuusamon Irnijärvellä. Mökin kukoistavan puutarhan viljely ja marjastus olivat mielipuuhaa. Vapaa-aikanaan Erkki oli myös aktiivinen ”Ynniläinen” monine ystävyyssuhteineen. Erkin ja Kaisa-Liisan vieraanvaraisuudesta saivat ystävät monesti nauttia.

Erkki löysi Kaisa-Liisa puolisonsa opiskeluaikana Helsingissä ja teki elämäntyönsä tämän kotikaupungissa Oulussa. Heillä on kaksi tytärtä ja yksi lapsenlapsi. Perheen lisäksi Erkkiä jäi kaipaamaan laaja sukulais- ja ystäväpiiri.

Kirjoittajat

Willy Serlo

Juhani Merikanto

Outi Nyberg

Paula Rossi

Kirjoittajat ovat Erkki Heikkisen oppilaita ja kollegoja sekä tyttäriä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030