Jäsen

Halu auttaa on kova

Ukrainasta paenneet lääkärit toivovat saavansa töitä Suomesta.

Tiiamari Pennanen
Roksona Prokhorchuk
Ukrainasta paenneet Roksolana (vas.), Viola ja Mariana vierailivat Lääkäriliitossa elokuussa.

Ukrainasta paenneet lääkärit haluavat jäädä Suomeen harjoittamaan ammattiaan. Mariana Cherednychenko,Viola Larionova ja Roksolana Prokhorchuk ovat uransa alkuvaiheessa, mutta tulevaisuus on sodan vuoksi epävarma.

Viola ja Mariana ovat lääkäreitä ja Roksolana, Violan sisko, on hammaslääkäri. He vierailivat Lääkäriliitossa 16. elokuuta.

Venäjän hyökkäys helmikuussa 2022 tuli täytenä yllätyksenä, kertoo Itä-Ukrainassa asunut Roksolana. Hän olisi mennyt seuraavana päivänä aamuvuoroon, mutta elämä muuttuikin täysin yön aikana. Nyt hän asuu siskonsa ja tämän pienten lasten kanssa Forssassa. Sisarukset yrittävät rakentaa elämää uudessa maassa, oppia kieltä ja saada koulutustaan vastaavaa työtä.

– Tarkoitus on jäädä Suomeen, koska Ukrainaan ei ole turvallista mennä vielä moneen vuoteen, vaikka sota loppuisi nyt. Jälleenrakennus kestää kauan, sanoo Roksolana.

Viola nyökyttelee vieressä. Hän näyttää kännykältä sisarusten isän lähettämää videota. Se on kuvattu perheen entiseltä kotikadulta. Näkyvissä ei ole yhtään ehjää taloa. Isä on myös lääkäri ja työskentelee nyt maan sotavoimissa.

Viola ja Roksolana valitsivat pakomatkansa päätepisteeksi Suomen, koska se on turvallinen ja hyvä maa lapsille kasvaa. Myös Marianalla on pieni lapsi, jonka turvallisuuden vuoksi hän haluaa jäädä Suomeen.

Toivoa ja rohkaisua 

Lääkäriliitto kutsui ukrainalaisia sotaa paenneita lääkäreitä vierailulle, jotta voisi tarjota heille tietoa ja apua sekä mahdollisuuksia verkostoitua.

Ukrainalaisia lääkäreitä on ollut vaikea löytää, vaikka liitto on heittänyt vesille verkkoja, kertoo toiminnanjohtaja Janne Aaltonen.

Nyt tapaamiseen saapuneet neljä henkilöä on tavoitettu Lääkärilehdessä esitetyn vetoomuksen kautta, jossa pyydettiin lukijoilta tietoja Suomessa olevista ukrainalaisista lääkäreistä ja lääketieteen opiskelijoista.

Lue myös

Keskustelussa nousevat esille etenkin kysymykset työskentelyn aloittamisesta, laillistamisprosessista ja kielen oppimisesta. Nuorten lääkärien halu olla hyödyksi jo nyt on kova.

Tapaaminen antoi heille toivoa ja rohkaisua siitä, että lääkärinä työskentely ja siinä tarvittavan suomen kielen tason saavuttaminen eivät ole mahdottomia tavoitteita. He myös iloitsivat mahdollisuudesta tavata suomalaisia kollegoita ja saada paikallisia kontakteja.

– Minulle tuli sellainen tunne, että emme ole yksin, sanoo Roksolana.

– Tuntuu, että voisin olla hyödyksi täällä. Suomi tarvitsee lääkäreitä, toteaa Mariana.

Roksolana Prokhorchuk (oik.) oli tyytyväinen työssään lasten hammaslääkärinä ennen sotaa. Monet entisistä potilaista ovat myös paenneet ulkomaille ja ottaneet yhteyttä häneen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen


Faktat

Ukrainaan liittyviä toimenpiteitä

– Lääkäriliiton hallitus tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan heti sodan alettua helmikuussa 2022.

– Sen jälkeen liitto on muun muassa lahjoittanut rahaa avustustyöhön sekä osallistunut lääkkeiden ja lääkintätarvikkeiden toimittamiseen sota-alueelle.

– Liitto on myös selvittänyt Ukrainassa lääketiedettä opiskelevien suomalaisten tilannetta ja opintojen jatkomahdollisuuksia.

­ – Liitto yritti ensimmäisen kerran kesällä 2022 löytää ukranalaisia lääkäreitä Suomesta, mutta ei tavoittanut ketään. Helmikuussa 2023 esitettiin Lääkärilehdessä vetoomus toimittaa Lääkäriliittoon tieto Suomessa olevista ukrainalaisista lääkäreistä ja lääketieteen opiskelijoista. Vastauksia tuli 13. Heistä viisi vastasi kyselyyn ja kutsuttiin vierailulle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030