Vaikuttaja

Jäsenmaksulle vastinetta

Minna Kaarisalo
Mikko Käkelä

Lääkärilehti on siitä erikoinen lehti, että sitä ei ole myytävänä lehtipisteissä. Syynä on lääkemarkkinointia koskevat määräykset. Sinulle, lukijani, lehti tulee osana Lääkäriliiton jäsenyyttäsi. Lehti pitää lukijansa ajan tasalla lääketieteen laajalla kentällä. Lehti on luetuin lääkäreiden ammattilehti ja sitä seurataan ja siteerataan laajalti muissa medioissa.

Muiden ammattiliittojen jäsenetuina tarjoamien lehtien hinnat on helppo selvittää. Esimerkiksi Kauppalehden vuosikerta maksaa 769 euroa vuodessa, Ekonomiliiton jäsenelle tilaushinta on edullisempi eli 330 euroa vuodessa. Lääkärilehden painetun lehden ja digilehden tilaushinta on 349 euroa vuodessa. Liiton jäsenmaksu, 484 euroa vuodessa, on verovähennyskelpoinen, eli käytännössä usein puolet pois. Täten se, mitä jäsenmaksusta jää maksettavaa itselle on jopa vähemmän kuin pelkän Lääkärilehden arvo! Kaikki muut jäsenedut saat kaupan päälle ja niitähän riittää.

Potilasvakuutus on toinen rahanarvoinen jäsenetu erityisesti ammatinharjoittajille. Julkisen puolen lääkäri hyötyy myös Liiton jäsenilleen ottamasta potilasvakuutuksesta, jos hoitaa tuttaviaan tai sukulaisiaan vapaa-ajallaan ilmaiseksi. Myös pienimuotoinen ensiaputoiminta vapaaehtoisena esim. urheilukilpailussa kuuluu Liiton potilasvakuutuksen piiriin.

Potilasvakuutuskeskuksen prosessin sijaan tai sen jälkeen lääkäri voi saada hoitovirhetapauksessa haasteen käräjille. Näissä tilanteissa auttaa Liiton jäsenilleen ottama oikeusturva- ja vastuuvakuutus. Oikeusturvavakuutus koskee työ- ja virkasuhteessa sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivia lääkäreitä. Myös yhtiömuotoisesti toimiva lääkäri on oikeusturvaetuuden piirissä, jos esimerkiksi rikosepäily tai Valviran pyytämä selvitys tai vastaus kohdistuu häneen henkilökohtaisesti ja vakuutusehdot muutoin täyttyvät.

Hyvät työolosuhteet ja riittävä ansiokehitys ovat Liiton edunvalvonnan tavoitteina. Yksityisen lääkärin etuja ajetaan myös – ammatinharjoittamisen turvaaminen on tärkeää. Terveydenhuollon lainsäädäntöön, sairausvakuutusjärjestelmään sekä koulutus- ja työvoimapolitiikkaan vaikuttamalla vaikutetaan aivan kaikkien lääkäreiden työn toimintaympäristöön. Terveydenhuollon ammattihenkilölain uudistus on lähiaikoina tulossa. On tärkeää muun muassa pitää huolta, että jatkossakin diagnoosin saa lain mukaan asettaa vain lääkärin koulutuksen saanut henkilö.

Liitto kouluttaa luottamusmiehiä, vuosittain järjestetään yli 20 koulutuspäivää. Luottamusmies on työpaikalla toimiva jäsenistön valitsema edustaja. Hän neuvottelee työnantajan kanssa paikallisista sopimuksista ja nyt uuden uraporraspalkkamallin neuvotteluissa luottamusmiehillä on ollut tärkeä rooli.

Lääkärin työhyvinvoinnin tueksi Liitto tarjoaa luottamuslääkäreitä, jotka auttavat, kun apua on vaikea hakea muualta. Lääkäriliitto hakee Kelalta lääkäreille räätälöityjä ammatillisia KIILA-kuntoutuskursseja ja niitä kannattaa tarvittaessa hyödyntää jaksamisen tukena.

Somelle on paikkansa, mutta lääkärien väliseen konsultointiin ja ammatilliseen keskusteluun suosittelen Liiton Kollega-palvelua, koska se on tietoturvallinen ja tehokas alusta. Kollega-mobiilisovellus sisältää myös Lääkäriliiton sähköisen jäsenkortin sekä Lääkärilehden viimeisimmät sisällöt.

Eikä tässä vielä kaikki! Liitolla on lomaosakkeita, joita voit vuokrata edulliseen hintaan. Liitto on neuvotellut tiettyjä alennuksia vakuutuspalveluista. Liiton jäsenenä saat Akavalaiset liittojen yhteisesti neuvottelemat jäsenedut ja alennukset käyttöösi.

Muitakin jäsenetuja on, lisätietoa löytyy Liiton nettisivuilta. Kun tämän vuoden jäsenmaksu tulee, toivon, että koet saavasi rahallesi vastinetta. Yhtenäisenä Liittona olemme vahvempi vaikuttaja.

Kirjoittaja

Minna Kaarisalo LT Lääkäriliiton piiriylilääkäri, Tyksin erityisvastuualue

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030