Jouni Uitto 14.9.1943–17.12.2022
Thomas Jefferson Universityn Ihotautien klinikan professori ja esimies Jouni Uitto kuoli lyhyen sairauden murtamana kotonaan Philadelphiassa, Yhdysvalloissa.
Jouni syntyi Helsingissä ja samassa kaupungissa hän aloitti lääketieteen opinnot vuonna 1962. Tutkimustyön hän aloitti jo opiskeluaikana lääketieteellisen kemian laitoksella, väitöskirjan aiheena ihon kollageenin biosynteesi. Hän väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1970. Tämän jälkeen hän jatkoi tutkimustyötä Kööpenhaminan yliopistossa Rigshospitaletissa josta hän siirtyi post-dociksi Yhdysvaltoihin Rutgers Medical Schooliin, New Jerseyyn Darwin J. Prockopin maineikkaaseen kollageenitutkimusryhmään.
Ihotauteihin erikoistumisen Jouni suoritti Washington Universityssa St. Louisissa, josta hän valmistui erikoislääkäriksi v. 79. Tämän jälkeen hän siirtyi apulaisprofessoriksi UCLA Harbor Medical Centeriin Los Angelesiin, jonne hän perusti tutkimusryhmän. Vuonna 1986 hänet nimitettiin ihotautiopin professoriksi ja klinikan johtajaksi Thomas Jefferson Universityyn Philadelphiaan. Tehtävässä hän toimi viimeiseen elinpäiväänsä asti.
Uiton tutkimus kohdistui sidekudoksen säätelyyn ihon fibroosissa ja perinnöllisten ihotautien molekyyligenetiikan selvittämiseen. Hänen tutkimusryhmänsä teki uraauurtavaa työtä selvittämällä mm. epidermolysis bullosa -tautiryhmän geenivirheitä. Jouni oli yksi tuotteliaimpia suomalaisia tutkijoita. Hän julkaisi yli 700 tieteellisestä julkaisua ja kirjoittanut yli 300 oppikirjan kappaletta ja tieteellistä katsausta.
Jouni sai lukuisia kunnianosoituksia, joista tunnetuimmat ovat Society for Investigative Dermatologyn William Montagna palkinto ja Rothman palkinto sekä ihotautialan korkein kunnianosoitus Alfred Marchionini mitali. Hän oli myös Turun, Oulun ja Kuopion yliopistojen kunniatohtori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Hänet palkittiin Matti Äyräpään palkinnolla vuonna -94. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin ansioistaan Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki.
Jounin oli innostava ja kannustava kouluttaja – asenteen hän välitti myös oppilailleen. Hän jatkokoulutti kansainvälisessä tutkimusryhmässään yli 140 tutkijaa 28 maasta, ja jatkokoulutusta saaneista tutkijoista 19 on myöhemmin nimitetty professoreiksi, näistä kuusi Suomeen.